Minitest: Den beste støvsugeren

Tre støvsugere til under 2.000 kroner. Hvilken bør du velge?

Hvilken støvsuger er best blant de rimeligere modellene? Foto: Smartson
Hvilken støvsuger er best blant de rimeligere modellene? Foto: Smartson Vis mer

Av Stefan Höglund/Smartson

Støvsuging er kanskje ikke verdens morsomste jobb, men gode hjelpemidler gjør jobben litt enklere. Smartson har testet ti støvsugere på oppdrag fra DinSide. I dag ser vi på de tre rimeligste støvsugerne i testen, alle til under 2.000 kroner: Hvilken bør du velge dersom lommeboken er med på å bestemme?

Hvor bra en støvsuger er, kommer ikke bare an på sugeeffekten, men også hvordan den er i bruk. Bor du i en stor bolig, er rekkevidden viktig. Vekten på støvsugeren er også avgjørende, spesielt om du bor i bolig over flere etasjer. Samtlige støvsugere som er testet har HEPA-filter, som forhindrer støvpartikler i luften.

Støvsugerne er bedømt utfra fem kriterier:

  • Design og ergonomi i funksjonene, slange og bærehåndtak, samt vekt.
  • Funksjoner i munnstykket, kontroller og koblinger.
  • Kvalitet og holdbarhet av maskinens deler.
  • Kapasitet og arbeidslyd på ulike underlag
  • Verdi for pengene
Klarer noen av billigmodellene seg til terningkast seks?

Bosch BSG61266 Foto: Smartson
Bosch BSG61266 Foto: Smartson Vis mer


Lettvekter

Bosch-støvsugeren veier minst av de testete modellene, men så har den til gjengjeld mindre ekstrautstyr enn de fleste andre støvsugere, børstemunnstykke følger ikke med. Sugeeffekten kontrolleres ved å vri strømbryteren, men det er vanskelig å se hvilket nivå den er innstilt på. Lyden er ubehagelig når fugemunnstykket er på - legger du på noen hundrelapper kan du få langt mer for pengene.

Tilbehør: Fuge- og møbelmunstykke
Vekt: 6,2 kg
Rekkevidde: 10,3 meter
Effekt: 1.200 watt
Cirkapris: 1.600 kroner
Terningkast: 3

Coline 34-4669 Foto: Smartson
Coline 34-4669 Foto: Smartson Vis mer


Med eller uten pose

Testens billigste modell fra Coline kan brukes både med vanlig pose eller tømbar beholder. Dette gir god fleksibilitet, men samtidig er kapasiteten liten, bare 1,5 liter, hvilket er langt under de andre støvsugerne i testen. Teleskoprøret er kort, hvilket begrenser rekkevidden og ergonomien. Kvalitetsinntrykket når ikke helt opp mot de dyreste modellene, men kapasiteten holder for den som bor lite og leter etter et budsjettalternativ.

Tilbehør: Fuge, møbel- og børstemunnstykke
Vekt: 6,8 kg
Rekkevidde: 9,4 meter
Effekt: 2000 watt
Cirkapris: 800 kroner
Terningkast: 3

Electrolux Ergospace XXL130 Foto: Smartson
Electrolux Ergospace XXL130 Foto: Smartson Vis mer


Budsjettfavoritt med god rekkevidde

Ergospace utmerker seg med lang slange. Sammen med den lange ledningen gir dette en god rekkevidde, uten at man må bytte stikkontakt. Den elastiske gummien rundt håndtaket. Det virker som beskyttelse for møbler og feste for slangen ved oppbevaring. Akseptabel lyd og godkjent sugeeffekt. En liten, praktisk og bra maskin.

Tilbehør: Munnstykke til harde gulv, fuger og møbler
Vekt: 6,8 kg
Rekkevidde: 13,1 meter
Effekt: 1800 watt
Cirkapris: 1.500 kroner
Terningkast: 4

Lørdag ser vi på hvordan støvsugerne i mellomklassen klarte seg gjennom testen. Er det verdt å investere et par ekstra hundrelapper, og hvilken støvsuger bør du så velge?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer