Minst 10 ting du bør sjekke når du skal på visning

Sjekklisten alle bør kunne.

MANGE VISNINGER I HELGA: Ifølge Finn.no, skal det i løpet av helgen avholdes totalt 4.198 visninger (lørdag, søndag og mandag sammenlagt), og 2.448 bare på søndag. Bare i Oslo skal det være 1.001 visninger på søndag. Foto: PER ERVLAND
MANGE VISNINGER I HELGA: Ifølge Finn.no, skal det i løpet av helgen avholdes totalt 4.198 visninger (lørdag, søndag og mandag sammenlagt), og 2.448 bare på søndag. Bare i Oslo skal det være 1.001 visninger på søndag. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av helga skal det ifølge Finn.no avholdes over 4.000 visninger over hele landet. Helgen etter pinse er tradisjonelt en av årets største visningshelger.

Er du blant dem som er på boligjakt? Her kan du se hva du bør de etter, når du skal på visning.

Sjekkliste for visningen

Ifølge SINTEF Byggforsk, behøver det imidlertid ikke være noen risikosport å kjøpe bolig, dersom du vet hva du skal se etter. Her er noen råd til hva du bør huske på visning:

Ikke la deg blende

Kommunikasjonsdirektør Maren Synnevåg i Ihus råder boligkjøpere å ta seg tid til å tenke gjennom hva de er ute etter, og husk at beliggenhet er avgjørende - den kan du ikke gjøre noe med.

- Mange blir hodestups forelsket i en bolig, men hold hodet kaldt. Det dukker opp nye og fine leiligheter hele tiden, så gi deg selv tid til å lese salgsoppgaven nøye. Gå flere ganger på visning, snakk med naboer og finn ut mest mulig på egen hånd. Da stiller du sterkere i budrunden, råder hun.

Seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk, uttaler i en pressemelding at man ikke bør la seg blende av vakre overflater.

– Pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, råder Bøhlerengen.


 1. Dagslys og plass: SINTEF oppfordrer deg til å sjekke forhold som takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Hvordan er solforholdene på eiendommen/balkongen?

 2. Inneklima, elektrisk og vann: Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.

 3. Forbehold? Det er mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov.

  – Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring, eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

 4. «Høy standard» ikke alltid høy: Boliger bygget i henhold til dagens byggeregler, er bygd etter minstekrav.

  – Å kjøpe ny bolig med såkalt «høy standard» betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen.

 5. Takst er ikke tilstandsrapport: Taksten er ikke en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt.

  - En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, oppfordrer Bøhlerengen.

  Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke.

 6. Ikke ha urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker:

  – Mange har for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre unnlater å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, sier Bøhlerengen.

  SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL
  SMART: Setter du på vannet, ser du enkelt om det er fall mot sluket. Foto: NRL Vis mer

 7. Sett på dusjen:
  Dersom noe skulle gå galt med en bolig, er baderommet et av de aller dyreste å fikse. Noen har en fuktmåler i lommen, mens andre velger å ta med en fagmann på visning. En viktig detalj på baderommet er at gulvet faller riktig mot hovedsluket. Dette kan du sjekke på flere måter, for eksempel med et vater (det finnes også vater-apper til smartmobiler) eller med klinkekuletrikset. Eller du kan gå rett på sak, og sjekke om vannet renner dit det skal.

  Du trenger jo ikke ta en dusj, men ta ned dusjholdet fra veggen, og skru på kranen slik at det kommer litt vann på gulvet slik at du kan se hvilken vei det renner.

  Les mer og se video der rørlegger Anders Fossen i Jørstad KTL viser oss hva han selv ville sett etter på visning

 8. Sjekk dekning: Den smarteste mobilsamtalen boligkjøpere tar, er for å sjekke at du faktisk har dekning i boligen du vurderer å kjøpe. Det er nemlig store lokale variasjoner på mobildekning, så at du har god dekning på gaten betyr ikke at du kan snakke i mobilen fra stuen. Så plukk opp mobilen fra vesken, ring en venn, og snakk deg gjennom hele boligen.

  Les mer: Ikke glem å sjekke dekningen på visning

 9. Smarte visningsverktøy: Det er ikke sikkert alle detaljer stemmer hundre prosent i taksten eller boligsalgsrapporten, eller at visningsverten er godt informert. Det finnes en rekke smarte dingser som kan hjelpe deg å sjekke at boligen virkelig er så bra som den fremstår som på papiret.

  Bedre føre var:

  Med en boligforsikring tar andre klagejobben om noe ikke stemmer med din nye bolig:

  Camilla Ursin og Stian Aasebø kjøpte bolig med parkeringsplass, men endte opp med gateparkering. Deres råd til alle som skal kjøpe bolig er klart: - Vil anbefale alle å ha boligkjøperforsikring


  Her er fem av dem: Se dingsene som gjør deg til en proff på visning

 10. Ikke legg igjen hodet hjemme:

  Ønsker du å være på den sikre siden kan du også ta en titt på denne sjekklisten, som ikke bare tar for seg de mest tekniske spørsmålene. Her kan du se Sintef Byggforsk sine beste tips til visningen.

  Det er imidlertid ikke bare det bygningstekniske som er avgjørende for om du bør kjøpe boligen: Ikke glem å spørre om dette!

Hva følger egentlig med boligen?

Ikke alle hvitevarer følge med boligen. Er du i tvil? Spør! Foto: Colourbox.com
Ikke alle hvitevarer følge med boligen. Er du i tvil? Spør! Foto: Colourbox.com Vis mer


Når du er på visning kan det også lønne seg å tenke over hva som faktisk følger med boligen. Veggfast interiør og lyspunkter skal som hovedregel følge med, men det er ikke sikkert at den fantastiske lysekronen eller designlampen henger der den dagen du skal flytte inn.

Meglerbransjen har laget en oversikt over hva som bør følge med boligen, som er gjeldende for de aller fleste boligsalg, med mindre noe annet står i prospektet. Denne listen endres fra 1. februar, så kjøper du bolig nå, er det denne listen som er gjeldende.

Skulle du være i tvil, og er det noe som er avgjørende for om du vil kjøpe boligen eller ikke: spør. Og be om å få det skriftlig bekreftet fra megler/selger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer