Mistanke om prissamarbeid på VVS-varer

Flere grossister under mistanke.

Har Konkurransetilsynet rett, kan det hende du har betalt mer enn du må for rør og VVS-utstyr i boligen din.  Foto: Varme & Bad
Har Konkurransetilsynet rett, kan det hende du har betalt mer enn du må for rør og VVS-utstyr i boligen din. Foto: Varme & Bad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Konkurransetilsynet gjennomførte tirsdag 10. november en bevissikring hos flere selskaper som driver grossistvirksomhet knyttet til VVS-produkter.

- Vi har gjennomført denne bevissikringen hos flere grossister, for å få bekreftet eller avkreftet mistanke om ulovlig prissamarbeid, sier en ellers ganske ordknapp Andreas Kjeldsberg Pihl, informasjonssjef i Konkurransetilsynet til DinSide.

- Vi har gjort noen beslag, både i dokumenter og elektronisk informasjon som vi nå vil gå igjennom.

Konkurransetilsynet har innhentet tingrettens tillatelse til å foreta bevissikringen. Hvem, eller hvor mange dette gjelder, ønsker ikke Konkurransetilsynet å opplyse om. Pihl kan heller ikke kommentere om dette er grossister som selger direkte til rørleggerbedriftene, eller til kjedebutikkene.

Les også: Advarer mot utenlandsk VVS-utstyr

De tre store?

Bevissikring

En bevissikring er en uanmeldt kontroll som kan gjennomføres ved mistanke om brudd på konkurranseloven. Bevissikring kan foretas uten samtykke fra de som er gjenstand for kontroll, men må først være godkjent av tingretten. Under kontrollen kan tilsynet beslaglegge relevant materiale.

Det at Konkurransetilsynet gjennomfører en bevissikring, innebærer ikke at de involverte selskapene er skyldige i lovbrudd, og sier ikke noe om det endelige utfallet av saken. Etter at kontrollen er gjennomført, starter arbeidet med å analysere eventuelle funn. Det er for tidlig å si noe om hvor lang tid dette vil ta.


Det er likevel nærliggende å tro at saken berører de tre store VVS-grossister i Norge; Heidenreich, Ahlsell og Brødrene Dahl - selv om vi ikke har fått dette bekreftet. Viseadministrerende direktør i Ahlsell, Bjørn Munthe, bekrefter imidlertid overfor DinSide at Ahlsell er en av bedriftene der Konkurransetilsynet har gjort beslag, på kontorene i Stavanger og Bergen.

- Det var nok dramatisk for de som fikk besøk av Konkurransetilsynet sine folk på sine kontor, men vi har ingen ting å skjule, og vi bistår Konkurransetilsynet etter beste evne, sier Munthe til DinSide, og presiserer: Vi tar kontrollen med ro, men det er klart det er dramatisk når en får sånt besøk.

Medieorm?

Ole Larmerud, teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, er ikke kjent med denne runden, men kan fortelle at det ikke er første gang Konkurransetilsynet mistenker VVS-grossister for ulovlig prissamarbeid.

- Det var en sak oppe for en 10-20 år siden, men siden har vi ikke hørt noe om det, snarere tvert imot, sier Larmerud til DinSide.

Ifølge Munthe i Ahlsell endte den saken opp med forelegg, men han mener bransjen har lært av sine feil og ryddet opp.

Larmerud tror heller ikke Konkurransetilsynets aksjon kan knyttes opp mot den debatten som har rast her på DinSide om rørleggere boikotter billigprodukter fordi de vil tjene på å selge dyrere produkter.

- Spørsmålet for rørleggeren er ikke hvor han kjøper produktet, men hva han kjøper. Han skal kjøpe et produkt som er godkjent. Han kan like gjerne handle på Ikea eller Clas Ohlson, men han må være sikker på at produktet er godkjent.

Disse billigkjedene får jo også en rekke varer fra de tre største grossistene. Det har ikke lykkes DinSide å få bekreftet hvilke andre grossister som er i Konkurransetilsynets søkelys.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer