Mitsubishi Electric avfukter MJ-E16VX-S1 SWE

Etter å ha levd med luftavfukter noen uker, er vi sjokkert!

VI TESTER LUFTAVFUKTER: Vi hadde aldri trodd at klesvasken produserte SÅ mye fuktighet ... Foto: KRISTIN SØRDAL
VI TESTER LUFTAVFUKTER: Vi hadde aldri trodd at klesvasken produserte SÅ mye fuktighet ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høy luftfuktighet innomhus er ikke ønskelig, og kan danne grobunn for en mengde inneklima- og helseplager.

80-tallets populære luftfukter er dermed noe du ganske sikkert ikke ønsker å fyre opp hjemme, men hva med luftavfukteren? I stedet for å tilføre lufta fuktighet, trekker den fuktighet ut av lufta.

Vi har hatt luftavfukteren Mitsubishi Electric MJ-E16VX-S1 SWE til utprøving noen uker for å se hvordan dette virker.

Og vi er mildt sagt sjokkert. På en positiv måte.

Se også vår test av Wilfa luftrenser

Fukt er skadelig

At høy luftfuktighet er skadelig for både bolig og helsen, er en etablert sannhet.

Høy luftfuktighet vil kunne danne grobunn for vekst av mikrobiologiske organismer som sopp, midd og bakterier. Dette kan gi helseplager fra slimhinner i nese, hals og lunger. Fukt og muggsoppskader kan gi økt forekomst av astma, flere og verre luftveisinfeksjoner og generelle plager som hodepine, unormal tretthet og nedsatt arbeidsevne. Det er derfor viktig å holde luftfuktigheten i boligen på et lavt nivå.

Ideell luftfuktighet varierer med årstidene. Om vinteren skal relativ luftfuktighet være mellom 20 og 40 prosent i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (15 til 18 grader) kan luftfuktigheten være opptil 50 prosent.

Om sommeren kan fuktigheten ligge høyere, men bør ikke ligge på over 60 prosent. Luftfuktigheten bør heller ikke være lavere enn 15 prosent.

Smart triks mot muggskader: Ikke sett møblene mot ytterveggen på soverommet

Tørker klær

Vi har i hovedsak testet luftavfukteren på vaskerommet i forbindelse med klestørk. I forbindelse med en artikkel vi skrev om det høye strømforbruket i tørkeskap, fikk vi nemlig tips fra lesere om at bruk av luftavfukter skulle være effektivt ved tørking av klesvasken.

Avfukteren har mange ulike programmer, blant annet for klestørk. Foto: KRISTIN SØRDAL
Avfukteren har mange ulike programmer, blant annet for klestørk. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Du kan stille inn ønsket tid på timeren - så skrur den seg av når tiden er omme. Foto: KRISTIN SØRDAL
Du kan stille inn ønsket tid på timeren - så skrur den seg av når tiden er omme. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Luftfukteren har flere ulike programmer, som du kan velge alt etter behov. Det er blant annet en egen innstilling for klestørk, og andre innstillinger for anti-mugg, luftrensing og automatisk overvåkning og opprettholdelse av ønsket fuktighetsnivå.

En timer lar deg stille inn ønsket varighet for luftavfuktingen, og luftavfukteren skrur seg så av automatisk. Det ligger også en timerfunksjon i klestørk-innstillingen - den skrur seg automatisk av etter 12 timer.

Denne avfukteren fra Mitsubishi har en avfuktingskapasitet på 16 liter per dag, og beholderen rommer cirka fire liter vann. Deretter stopper den, og må tømmes.

Effekten er på 275 watt, som gir er energiforbruk forbruk på 0,275 kWh. Med dagens strømpriser på 40 øre per kWh vil det si at 10 timers drift koster deg rett i overkant av 1 krone. Ikke allverdens, altså.

Vi er sjokkert

Etter å ha benyttet luftavfukteren over noe tid er vi sjokkert over hvor høy luftfuktighet det faktisk er i rommet, og hvor mye fuktighet - altså vann - som luftavfukteren samler opp etter noen døgn.

Bare etter én maskin med klesvask som hengetørkes, tømmer vi ut over en liter vann fra luftavfukteren. Også etter en runde med tørking av håndduker eller sengetøy i kondenstørketrommelen, samles det opp overraskende store mengder vann i avfukteren.

Vår antakelse om at kondenstrommelen samler opp alt av fuktighet fra vasken, holder i alle fall ikke vann (eller stikk).

Og vi må innrømme at vi er svært overrasket - for ikke å si sjokkert - over at luften på vaskerommet vårt faktisk er så fuktig som avfukteren forteller oss.

Men etter å ha hatt avfukteren innstilt på auto over en god periode, slik at den altså selv overvåker luftfuktigheten og skrur seg på og av etter behov, synes vi også at vi merker forskjell rent subjektivt: luften føles rett og slett bedre.

Les også: Trenger du egentlig luftrenser?

Effektiv som klestørker

Vi er også veldig overrasket og aldri så lite imponert over hvor effektiv avfukteren er som tørkemedium for klesvasken. Akkurat hvor raskt den tørker vasken er selvsagt både avhengig av temperaturen i rommen, mengden våte klær som henger til tørk, hvor godt sentrifugert tøyet er i utgangspunktet, hva slags klær det er og hvor tett klærne henger.

Men at en full maskin med hvitvask tørker over natta, altså i løpet av åtte-ti timer, det er ganske mye raskere enn normal tørkehastighet - det tar gjerne dobbelt så lang tid, normalt sett.

At klærne også føles friskere og lukter bedre etter vask og tørk med avfukteren, gjør selvsagt heller ingenting.

Du kan velge om du vil at grillen hvor luften kommer ut, skal svinge og dermed spre luften i rommet, eller om du vil låse den fast i en retning. Foto: KRISTIN SØRDAL
Du kan velge om du vil at grillen hvor luften kommer ut, skal svinge og dermed spre luften i rommet, eller om du vil låse den fast i en retning. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Les også: Blir klesvasken renere med damp?

Enkel i bruk

Vi synes luftavfukteren er enkel i bruk. Det krever ikke mange minuttene med bruksanvisningen før du er i gang. Menyen på enheten er også ganske selvforklarende og enkle å forholde seg til. Enheten har også barnesikring, som kan være nyttig for de med små barn som elsker å trykke på knapper som absolutt ikke skal trykkes på.

Avfukteren er utstyrt med et håndtak, og med en vekt på drøye 11 kilo, er den er grei å flytte med seg. Foto: KRISTIN SØRDAL
Avfukteren er utstyrt med et håndtak, og med en vekt på drøye 11 kilo, er den er grei å flytte med seg. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Fuktigheten fra lufta samles i denne beholderen. Den rommer 4 liter, om må tømmes manuelt - men avfukteren sier ifra når beholderen er full. Foto: KRISTIN SØRDAL
Fuktigheten fra lufta samles i denne beholderen. Den rommer 4 liter, om må tømmes manuelt - men avfukteren sier ifra når beholderen er full. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Avfukteren er utstyrt med bærehåndtak, og med en vekt på 11,7 kilo er den grei å flytte på. Du må selvsagt bare sørge for at du plasserer den i nærheten av en stikkontakt, men likevel ikke for nær vegger og andre objekter. Dette er nærmere spesifisert i bruksanvisningen, men bør ikke by på mange problemer.

Det er strengt tatt bare å sette i støpselet, sørge for at filteret er på plass (første gang), trykke - og så er du i gang.

Fuktigheten som trekkes ut av luften samler seg i en beholder i avfukteren. Denne må tømmes manuelt, og helst etter hver bruk. Maskinen sier for øvrig fra når beholderen er full og må tømmes.

Konklusjon

At luftavfukteren virker er det ingen tvil om. Vi tømmer ut liter på liter med vann som er trukket ut av luften. Det er heller ingen tvil om at klær tørkes raskere, og de føles friskere. Den er også enkel i bruk, og håndtaket gjør at du lett kan flytte den rundt i huset etter behov.

Så er spørsmålet hvorvidt du trenger en slik, og om du synes det er verdt pengene. Avfukteren koster rundt 4.300 kroner, som er langt fra gratis, men den er i alle fall ikke dyr i drift.

Vi kan trygt anbefale Mitsubishis luftavfukter. Foto: Kristin Sørdal
Vi kan trygt anbefale Mitsubishis luftavfukter. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

For deg som ikke er avhengig av en tørketrommel kan en avfukter absolutt være et godt alternativ. Tørker du klær for eksempel på badet eller et annet sted hvor tørketrommel rett og slett ikke er ideelt - ja, da ville vi vurdert en avfukter i stedet.

Den tørker klærne raskere enn ved vanlig drypptørking, og du unngår fuktproblemene som drypptørking medfører. Sammenliknet med tørketrommel på badet, så slipper du varmen, støvet og fuktigheten som tørketrommelen avgir, og som kan være plagsomt på et baderom.

Absolutt et anbefalt produkt!

Testresultat

Mitsubishi MJ-E16VX-S1 SWE

 • Tørker klærne mye raskere enn ved vanlig drypptørking
 • Slipper varme, støv og fuktighet fra tørketrommel, om denne brukes i stedet for trommel
 • Flere bruksområder og lett å flytte
 • Bedre luft
 • Friskere klær ved klestørk

 • Litt kort ledning

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer