Kaffegrut i sluket

Moddi advarer mot kaffe-tabbe

Heller du kaffegrut i vasken? Pass opp! Artisten Moddi møtte nettopp på et overraskende syn.

Istedenfor å helle kaffegrut rett i sluket bør du finne fram litt tørkepapir. Da kan du enklere kaste det i matsøpla og unngå både tette rør og rotter på besøk. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at kaffegrut og rør er en dårlig kombo?

Det fikk artist Pål «Moddi» Knutsen erfare ha han under oppussing av kjøkkenet så i røret under kjøkkenvasken. Han så at kaffegruten slettes ikke var kommet seg så langt.

- Gjenta etter meg: Eg skal aldri, aldri, aldri helle kaffi i vasken igjen. 37 år gamalt 50 mm galvanisert rør. Det hadde ikkje mange vekene att, sier han i en Twitter-melding.

Fester seg i fettlaget

Og ekspertene bekrefter Knutsens mistanke. For kaffegrut - det skal ikke ned i sluket!

- Kaffegrut skal ikke ned i vasken, da den sammen med fett og matrester kan lage propp i avløpet, spesielt hvis man har gamle rør som allerede har ett godt lag med fett innvendig i rørene, sier Steffen Strand i Rørleggervakta.

Kaffegruten fester seg da i fettlaget og bidrar til at det raskere blir full stopp i avløpet.

- Det er flere måter å kvitte seg med kaffegruten, man kan helle av vannet fra presskanna og spa ut det man kan i søpla, for så og fylle presskanna med litt vann og helle det ut på tørkepapir lagt over sluket i vasken, eller så kan man bruke kaffegruten som gjødsel, strø den utover i blomsterbedet, den inneholder nemlig fosfor, nitrogen og kalium, fortsetter Strand.

Renner ikke like bra

Ann-Lisbeth Granberg Jeziorski i Borgen Rørleggerbedrift bekrefter det samme.

- Årsaken til dette er at det sakte, men sikkert kan forårsake tettelse i rørene. Dette kombinert med annet som også kommer i rørene som fett og liknende etter vask av tallerkener og liknende, forklarer Ann-Lisbeth Granberg Jeziorski i Borgen Rørleggerbedrift.

- Mat til rotter

- Man bør ikke ha kaffegruten i vasken, det kan tette igjen rør og det er mat til rotter, forklarer rørlegger Svein Løkenflaen Rørleggerservice.

Han forteller til DinSide at det er litt forskjellig dimensjon på rør og litt forskjellig bend på rør, alt fra rett til 88 grader.

- Noen gamle soilrør er ikke slette inni som plastrør er, men uansett ikke hell kaffegrut i avløp, sier han og råder til én ting:

- Ha kaffegrut i en grønn matavfallspose!

Kjerringråd

Et annet tips han har er å bruke tørkepapir i vasken og å hele kaffegruten i tørkepapir.

Han kommer også med noen kjerringråd.

- Noen mener det er bra å ha kaffegrut i blomsterbed. Det skal hjelpe mot snegler.

Det andre rådet er kanskje enda mer utradisjonelt:

- Bland kaffegrut og appelsinskall. Det kan hende det hjelper mot katter som tisser i bed, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer