Eltefritt brød har ridd bake- og bakebloggverden med storm.
Det blir ikke særlig mye enklere enn det: Mål opp ingredienser, ha alt i en form, rør rundt, og sett deigen i kjøleskapet til sakte heving i 12-20 timer.
Når deigen er ferdig hevet, setter du bare brødet inn i ovnen et voilà: fiks ferdig brød med minimalt med arbeid.
Vi har også testet Lekués bread maker, et produkt der du gjør alt i én bolle.
Møllerens nye brødmiks, En form for baking, er rett og slett akkurat det den sier: En aluminiumsform med brødmiks i. Alt du trenger for å bake ditt eget brød. Det eneste du trenger er vann, noe å røre med, og aller helst et desilitermål.
Har du ikke desilitermål? Du trenger 2,7 til 3 dl vann, litt mindre enn et fullt beger rømme. Sjekk jukselappen når du ikke har desilitermål tilgjengelig
Slik gjorde vi














Plast eller papirpose? Slik bør du oppbevare brødet ditt
Slik gikk det
Prosessen med å bake brød var omtrent like enkel som det vi viste over. Det aller meste gikk på skinner, men neste gang vil vi gjøre et par ting litt annerledes.
Det éne skyldes nok ovnen vår, som nok er moden for utskiftning, og til tross for at vi dobbeltsjekket gradene i ovnen med et steketermometer, ble anbefalt grader litt i overkant mye for brødet.
Etter 20 minutter i ovnen så brødet mer enn ferdig ut, men siden det fortsatt var cirka 40 minutters steketid igjen, sjekket vi ikke - men la bare over et bakeark, for at den ikke skulle bli enda mørkere på farge.
Etter anbefalt steketid tok vi brødet ut av ovnen, og det hørtes ferdig ut når vi banket på toppen - men fra bunnen fikk brødet en litt annen lyd. Når vi fikk det ut av formen etter de anbefalte ti minutters hviletid var det rett og slett ganske fuktig.
Det løste vi enkelt ved å snu brødet på hodet, og sette det opp ned på rist i varm ovn i fem minutter til.
Neste gang vil vi bare ha litt lavere steketemperatur - og bruke litt mindre vann i deigen. Her er det bare å prøve seg frem, akkurat slik vi gjør når vi baker andre oppskrifter.
Dette er imidlertid detaljer. Alt i alt var det bare enkelt og greit å lage brødet.
Og det viktigste kanskje? Det smakte godt! Brødet var fint og luftig, noe som kan være vanskelig når brød er grove (dette har 100% på grovhetsskalaen til butikkene), inneholder hele korn og frø, og i tillegg var det godt og saftig, uten å bli for deigete.
Se også vår test av halvstekte brød.
Konklusjon:
Det er enkelt, det er praktisk og det smaker godt. Da får det heller være at det er noe dyrt. Og at det tok litt lenger tid i ovnen enn det sto på pakken.
Økonomisk sett er det ikke en god løsning for familiene som spiser myey brød, eller har lyst til å bake hver eneste dag. Da kan du i hvert fall se langt etter den innsparingen det faktisk er å bake selv.
Du kan spare 5.600 kroner i året på å bake brødet selv.
Det er imidlertid en genial løsning for deg som sjelden baker, og ikke har ulike mel- og kornsorter tilgjengelig hjemme.
Vi kommer nok ikke til å bruke dette i det daglige, men neste gang vi skal på hyttetur, til et sted vi ikke kan sette igjen rester av ingredienser, eller vi ikke vet om det er brødformer eller kjøkkenmaskiner tilgjengelig, kommer vi til å plukke med oss en av Møllerens En form for baking-mikser fra butikken.
Det anbefaler vi at du også gjør.