Monstermarihøner kan invadere hjemmet ditt

Den er liten, stinker og kan ødelegge for tusenvis av kroner. Og du må trolig dekke skadene selv.

LITE MONSTER: Harlekinmarihøne/monstermarihøne skiller ut en illeluktende duft som er vanskelig å få fjernet. Disse skadene må du dekke selv. Foto: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia Commons
LITE MONSTER: Harlekinmarihøne/monstermarihøne skiller ut en illeluktende duft som er vanskelig å få fjernet. Disse skadene må du dekke selv. Foto: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Marihønene som vi har vært vant med i Norge, spiser bladlus og gjør stor nytte i hagen. Men det finnes også andre typer marihøner som ikke er like hyggelig å ha på besøk i hagen eller i huset.

DinSide har tidligere skrevet om harlekinmarihøna, også kjent som monstermarihøne, som allerede er på god vei inn i norsk natur. Og som stinker.

Les også: Nå er klatremus på vei inn til deg!

Sprer seg raskt

Marihønearten sprer seg raskt, er svært overlevelsesdyktig og kan være til stor plage på vinteren. Store svermer kan nemlig trenge seg inn i boligen og overvintre, noe som kan være til stor irritasjon for de som bor der.

På bare seks å har arten rukket å bli den mest utbredte i Storbritannia, og den blir omtalt som «den mest invaderende marihønen i verden».Bioforsk har blant annet observert på den på Vestlandet, og den er allerede godt i gang med å trenge seg inn i hus og hjem i Danmark, et land der den heller ikke opprinnelig har hatt naturlig tilhold.

Les også: Allergisk mot marihøne? Les dette

Skikkelig stinkbombe

En av grunnene til at harlekinmarihønen er uønsket, er at den skiller ut et flytende stoff som kan sette seg på vegger og møbler. Du vil nok fort oppdage om den er i hjemmet ditt, for ifølge Bolius.no stinker det, og lukten er utrolig vanskelig å vaske bort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer