Montere varmepumpe i kulda?

Noen sier nei, andre sier ja. Eller tja.

Er det trygt å montere varmepumpe nå, eller bør du vente til våren?  Foto: Per Ervland
Er det trygt å montere varmepumpe nå, eller bør du vente til våren? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bør du montere varmepumpa i kulda, eller bør du vente til varmegradene dukker frem? Noen sier ja, andre sier tja og atter andre sier nei ...

Hva med deg, har du erfaringer, gode eller ikke gode, med montering av varmepunpe i kaldt eller fuktig vær? Del dine erfaringer med andre i debattforumet nedenfor.

Smart lesertips: Varmet opp varmepumpen

Nei, ikke gjør det

- Hold ut og vent til det blir mildere, er rådet fra Jørn Engvik i FJ Klima Norge, offisiell distributør av Fujitsu varmepumper.

Han sier til DinSide at han har sett eksempler på at det ikke er så lurt å montere pumper akkurat når det er som kaldest.

- Vi installerer aller helst ikke varmepumper i det hele tatt når det er kuldegrader, og har satt 5 minusgrader som en nedre grense. Blir det kaldere enn det, ber vi kunden om å vente. Vi har instruert alle våre forhandlere om dette hele veien, og det er klart vi taper noe salg på det, for vi ser jo tilfeller hvor kunden har gått til andre når vi har sagt nei, sier Engvik til DinSide.

- Vi har sett flere tilfeller der boligeiere gjerne har importert varmepumper selv og begynt å montere selv, med flere minusgrader ute. Dette er ikke å anbefale. Når det er kaldt ute klarer du ikke å vakuumere systemet for å få ut all fuktighet. Og fuktighet i systemet vil kunne reagere med oljen i motoren slik at det dannes en syre som spiser opp systemet og fører til kortslutning av kompressoren. Skjer dette, vil ikke pumpen ha lenger levetid enn høyst to år. I verste fall må du bytte hele pumpa, da det kan være vanskelig å få renset hele systemet, men dette må vurderes fra gang til gang, sier Engvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.