Morgendagens hvitevarer

Designstudenter fra hele verden har fått i oppdrag å tegne morgendagens hvitevarer. Her er resultatene.

Denne brødristeren kan mer enn å varme opp brødskiva, den brenner inn motiver på maten. Hva med et bilde av mor på matpakka? Foto: Kim Jansson
Denne brødristeren kan mer enn å varme opp brødskiva, den brenner inn motiver på maten. Hva med et bilde av mor på matpakka? Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ZÜRICH: For kort tid tilbake gikk designkonkurransen Design Lab av stabelen i Sveits. Der viste unge designstudenter frem husholdningsprodukter som de mener burde få plass i hjemmet om noen få år.

Se bilder av alle produktene nederst!

Som DinSide tidligere har skrevet, var det østerrikeren Stefan Bushberger med oppfinnelsen Flatshare som stakk av med førsteplassen i konkurransen. Flatshare er et kjøleskap som ser ut som legoklosser stablet oppå hverandre. Kjøleskapet er spesielt laget med tanke på bofelleskap, der hver og en beboer skal ha sin egen, lille kjøleskapsboks.

Les mer om kjøleskapet her

- Skuffende av Norge

DinSide var på plass da designkonkurransen ble lansert i Norge tidligere i år. Målet var å få en flust av norske bidrag til den internasjonale finalen i Sveits.

Henrik Otto mener vesteuropeiske designstudenter ikke er agressive nok. Foto: Kim Jansson
Henrik Otto mener vesteuropeiske designstudenter ikke er agressive nok. Foto: Kim Jansson Vis mer


Slik gikk det ikke. Bare tre bidrag kom inn, og ingen av dem fikk plass blant finalebidragene.

- For å være ærlig, er jeg litt skuffet over hvor få norske bidrag vi fikk inn. Jeg trodde det skulle komme inn betydelig flere. Jeg har sett noen av dem, men jeg kan ikke si at noen av dem la igjen et kjempeinntrykk, sier jurysjef og global designsjef i Electrolux, Henrik Otto.

Heller ingen bidrag fra våre nordiske naboer nådde opp i toppen. Otto synes det er merkelig at interessen for å delta er laber i denne delen av Europa.

Konkurransen har tidligere vært dominert av bidrag fra blant annet Asia, og også i år er det mange asiatiske bidrag med blant toppfinalistene. Otto mener det mangler et driv blant nordiske og vesteuropeiske designstudenter.

- I blant mistenker jeg at mange av de vesteuropeiske studentene ikke er like sultne på å slå seg fram som en hel del av studentene fra tidligere Øst-Europa og Asia. Der ser de det som en stor mulighet for å komme seg frem og skape en framtidig karriere, sier han.

Praktisk for små hjem

Temaet for årets konkurranse var å designe et produkt for internettgenerasjonen, som vil kunne være mulig å produsere innen få år.

Den belgiske trendeksperten Nina De Man beskriver internettgenerasjonen på følgende måte:

- Generasjonen husker vagt hvordan en faksmaskin ser ut, og de snakker internettspråket flytende, sier Nina De Man.

Nina De Man har jobbet blant annet som trendreporter i BBC og belgisk fjernsyn, men er kanskje mest kjent som dommerrepresentant da Kurt Nilsen stakk av med seieren i World Idol.

Hun har en klar oppfatning på hvorfor design er så viktig, også på dagligdagse husholdningsapparater.

- Design handler om å gjøre noe praktisk om til noe som betyr noe, sier hun. Og med det mener hun at design som ingen kan relatere seg til, vil ikke bli noen stor slager.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer