Mose i hagen? Her er tre kule ting du kan bruke mosen til!

Mose trenger ikke være en plage. Her er tre kule ting å bruke den forhatte mosen til.

MOSEFJERNER? Tid for mosefjerning med plenlufter? Bruk mosen til noe gøy! Foto: PIXAVRIL/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
MOSEFJERNER? Tid for mosefjerning med plenlufter? Bruk mosen til noe gøy! Foto: PIXAVRIL/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som allerede har startet kampen mot mosen, ved å kalke og gjødsle plenen. Mange bruker også en mekanisk mosefjerner for å bli kvitt mose fra plenen.

Men mose trenger ikke bare være en plage.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt ugress og mose

Her er tre kule ting du kan bruke mosen til:

#1: Blomsterpotter

Lag dine egne blomsterpotter av mose! Ifølge Helene Gallis, innehaver og prosjektleder i selskapet Nabolagshager, er dette både enkelt og dekorativt.

Gallis sier til Dinside at denne typen blomsterpotter er mest brukt til sukkulenter og andre planter som ikke trenger så mye fuktighet - men at du jo kan bruke dem til mange slags planter, du må bare regne med å vanne dem oftere dersom du velger tørstere sorter.

Mosepottene lages ved at du tar blomsten ut av blomsterpotten sin, tar godt med jord rundt som du former til en ball - og dekker denne ballen med mose. Så surrer du en tråd rundt, og dermed kan du henge den opp, som en ampel.

HENGENDE MOSEPOTTER: Mosen holder på fuktigheten i disse selvlagde mosepottene, som du kan henge overalt - både ute og inne. Foto: KRISTIN SØRDAL
HENGENDE MOSEPOTTER: Mosen holder på fuktigheten i disse selvlagde mosepottene, som du kan henge overalt - både ute og inne. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer- Man bør ikke bruke bomullstråd, for den råtner, sier Gallis til Dinside. Ellers kan du bruke enhver slags tråd.

ENKELT: Helene Gallis driver selskapet Nabolagshager, og har laget de kule mosepottene.  Foto: KRISTIN SØRDAL
ENKELT: Helene Gallis driver selskapet Nabolagshager, og har laget de kule mosepottene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Det er Gallis som har laget mosepottene på bildet, og der har hun benyttet garn med nylontråd i, samt en grønn ståltråd for å holde potten godt sammen.

Hva med vanning?

Blomstene må selvsagt også vannes fra tid til annen, og dette gjør du ved å bløtlegge hele mosepotta en stund - før du henger den opp igjen.

- Jeg setter en plastboks under akkurat etter at jeg har vannet, for å fange opp vannet som drypper etter vanning, forteller Gallis til Dinside.

Når pottene har dryppet ferdig, kan du selvsagt fjerne plastboksene.

Du kan henge mosepottene overalt, både ute og inne.

LES OGSÅ: Eddikvann er supereffektivt mot ugress

#2: Bunndekke

Da Dinside besøkte Hagemessen som nylig ble arrangert på Norges Varemesse i Lillestrøm, var mose flere steder brukt som bunndekke i inspirasjonshagen de hadde bygget opp der.

MOSE SOM BUNNDEKKE: Mosen holder godt på fuktighet, og kan brukes som dekke under busker, trær og i blomsterpotter. Foto: KRISTIN SØRDAL
MOSE SOM BUNNDEKKE: Mosen holder godt på fuktighet, og kan brukes som dekke under busker, trær og i blomsterpotter. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Mose er jo grønt, og således kunne det kanskje være en idé å gro mose i stedet for gress?

Ifølge planterådgiver Tonje Bergh i Plantmania, er dettte imidlertid ingen god idé:

- Å bruke mose som plen er ikke å anbefale da mose er ømfintlige for mye tråkk, ellers hadde det vært helt perfekt å ha mose i plenen, sier Bergh til Dinside.

Det som imidlertid kan være en god idé, er å bruke mosen som dekke rundt busker og planter, for å holde på fuktigheten:

- Man kan bruke mose oppå jorden i ulike blomster dekorasjoner, i potteplantene inne, eller i krukkene ute, som dekorasjon og for å holde på fuktigheten, sier Bergh til Dinside.

LES OGSÅ: Bleier kan også holde på fuktigheten i blomsterpottene

Det finnes også noen som selger mose som skal være egnet som bunndekke på steder der det er tørt og ellers dårlig med vekstforhold for andre arter, som du kan se på bildet nedenfor. Dette er norsk skogbunnsmose, som kan legges der det er vanskeligheter med å få andre ting til å gro.

Denne mosen er ikke den samme som den mosen du kanskje har i plenen din, og tåler godt uttørring - i motsetning til vanlig mose som trives best der det er jevnt fuktig.

DER INGENTING ANNET VIL VOKSE: Hole Hagesenter viste frem denne varianten av mose som dekke, på Hagemessen. Dette er Norsk skogbunnsmose, som godt kan tåle uttørking. Foto: KRISTIN SØRDAL
DER INGENTING ANNET VIL VOKSE: Hole Hagesenter viste frem denne varianten av mose som dekke, på Hagemessen. Dette er Norsk skogbunnsmose, som godt kan tåle uttørking. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


#3: Mosegrafitti

Mose kan også brukes til trendy mosegraffiti. Det kan være en kul måte å pynte på en kjedelig vegg eller flate på.

Søker du på moss graffiti på nettet, vil du kunne se mange bilder av kule måter folk har brukt dette til å pynte opp kjedelige byrom.

MOSEKUNST: Du kan lage kule bilder av mose, på kjedelige flater i hagen din. Bland mose, surmelk, vann og sukker - og mal i vei! Foto: PHLOXII/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
MOSEKUNST: Du kan lage kule bilder av mose, på kjedelige flater i hagen din. Bland mose, surmelk, vann og sukker - og mal i vei! Foto: PHLOXII/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


Det er enkelt å lage: Du samler opp litt mose, blander det med kulturmelk eller yoghurt, vann og litt sukker. Dette kjøres i en blender - og så er det bare å male i vei.

Du kan også bruke mosemalingen til å dekorere gjenstander som du synes er litt kjedelige, som statuer, steiner eller andre ting. Med litt mosegrafitti-maling får de straks et spennende uttrykk - som denne statuen med mosemaling som er laget av Militza Maury på bloggen Little Green Dot.

Hun anbefaler å male flere ganger, samt å dusje med vann til mosen har begynt å etablere seg - og å holde det unna solsteken.

MOSEMALING PÅ GJENSTANDER? Gjenstander eller andre ting i hagen kan få et mer spennende uttrykk med litt mosemaling. Her har bloggeren Militza Maury brukt det på en hagestatue.  Foto: MILITZA MAURY/LITTLE GREEN DOT
MOSEMALING PÅ GJENSTANDER? Gjenstander eller andre ting i hagen kan få et mer spennende uttrykk med litt mosemaling. Her har bloggeren Militza Maury brukt det på en hagestatue. Foto: MILITZA MAURY/LITTLE GREEN DOT Vis mer


Det finnes sikkert mange andre måter å gjøre dette på, og andre brukeområder for mosen: Tips gjerne andre i debatten nedenfor.

NATURLIG KUNST: Lag ditt eget kunstverk i hagen, med most mose. Foto: ELENA DIJOUR/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NATURLIG KUNST: Lag ditt eget kunstverk i hagen, med most mose. Foto: ELENA DIJOUR/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis merMer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer