Møt Miele Scout RX1

Først i mai måned kan du kjøpe hvitevaregigantens første støvsugerrobot. Er det for sent?

Designmessig skiller den seg ikke akkurat ut fra konkurrentene. Displayet er imidlertid lettlest, og menyene enkle å forstå. Vi la også merke til at den er langt roligere når den jobber enn vår private Naeto. Foto: ØYVIND PAULSEN
Designmessig skiller den seg ikke akkurat ut fra konkurrentene. Displayet er imidlertid lettlest, og menyene enkle å forstå. Vi la også merke til at den er langt roligere når den jobber enn vår private Naeto. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(IFA 2014:) Selv om robotstøvsugere har vært på markedet lenge, er det først nå Miele er klare til å slippe sin første modell på markedet, og navnet er Scout RX1.

Selv om Miele har et godt rykte i hvitevarebransjen er det likevel et åpent spørsmål hvorfor vi skal velge dem her: Konkurrentene er nemlig ikke bare mange - ved å ha vært tilstede i markedet i flere år, har de jo også opparbeidet seg god erfaring.

Miele mener likevel at Scouten skal være moden for oppgaven, og her er det vi vet så langt.

Se hva støvsugerposen sier om deg

Smartere navigering

Miele skryter altså av at deres robot har en mer systematisk navigering. Mye av æren for det skal være et innebygd kamera som skanner rommet flere ganger i minuttet, slik at roboten vet hvor den skal gå og ikke minst hvor den har vært.

Det betyr ganske enkelt at Scout RX1 dekker hele rommet raskere enn de av konkurrentene som fortsatt lar robotene gå vilkårlig på kryss og tvers inntil de har dekket hele gulvet.

Økt treffsikkerhet gjør også at støvsugingen går raskere, og dermed holder batteriet også lengre per lading, noe som spesielt er en fordel på rom med store flater. Sensorer sørger også for at den ikke kjører ned trappen.

Akkurat dette er imidlertid ikke noe nytt, og finnes allerede på toppmodellene til iRobot, Samsung og Neato - for å nevne noen.

Miele hevder imidlertid at deres robot jobber enda mer effektivt, ettersom kameraet også får utbytte av det innebygde gyroskopet, som sikrer en mer effektiv rengjøring. Miele er også veldig opptatt av og Scoutens syv infrarøde sensorer, som rett og slett hindrer at roboten kjører inni bordkanter og høyttalere du har plassert på gulvet.

I stedet kjører den altså kloss inntil, og drar så til seg støv fra gulvet via to små koster på forsiden som skuffer etterlatenskapene inn i skuffen. Støvbeholderen har forøvrig en kapasitet på 0,6 liter, og et innebygget luftfilter er verdt å merke seg for allergikere.

Førsteinntrykket er lovende, men hvor bra det virker i praksis må vi selvsagt komme tilbake til i en framtidig test.

Smart: Kan du dette støvsugertrikset?

Bra batteri

Scout RX1 har fire programmer: Auto, der den går gjennom alle rom. Spot, der den kun fokuserer på et bestemt område (1,8 kvadratmeter). Corner: Der går den gjennom alle rom, så kommer den tilbake og tar alle hjørnene en gang til. Siste modus er Turbo, som ganske enkelt er en hurtigmodus for panikkrydding når svigermor er på vei.

En knapp, og du kan enkelt tømme beholderen. Foto: ØYVIND PAULSEN
En knapp, og du kan enkelt tømme beholderen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Batteriet skal holde koken i 120 minutter om gangen, noe som skal dekke hele 150 kvadratmeter, og det er mer enn de fleste konkurrentene er i nærheten av. Som vanlig vil roboten fortsette akkurat der den sluttet, dersom den må lade underveis.

Har du høye dørkanter? Miele oppgir 2 centimeter som øvre grense.

Kommer i mai

Roboten får europalansering i mai måned, men noen norsk pris var dessverre ikke kjent. Erfaringsmessig befinner imidlertid Miele seg i den øvre prisklassen, så noen billigmodell er det definitivt ikke snakk om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer