Frosne vannrør

Møtt av sjokksyn

Didrik Vaksdal fikk en svært uheldig start på uka.

FROSNE VANNRØR: Det gikk ikke helt som det skulle under siste kuldeperiode for Didrik Vaksdal. Et frossent rør resulterte i mye vann i kjelleren. Video: Didrik Vaksdal / Storyblocks. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

 • Didrik Vaksdal opplevde konsekvensene av den siste kuldebølgen da vannrørene hans frøs og sprakk, noe som resulterte i over 100 liter vann i kjelleren hans.
 • Forsikringsselskapet If har advart om potensielle vannskader som følge av kulden, og har rapportert en økning i frost- og vannskader på bygninger siden fredag.
 • De forventer flere henvendelser om frostskader i de kommende dagene og ukene, spesielt når temperaturen stiger igjen.
 • Sibirkulda som har herjet den siste tida har økt risikoen for frosne vannrør hjemme hos folk.

  Lørdag skrev DinSide om Dagbladet-journalist Mathilde Lea som gledet seg til morgenkaffen og en varm dusj etter at hun hadde stått opp. Det måtte hun imidlertid se langt etter - vannrørene var nemlig fryst.

  Didrik Vaksdal (34) fikk også kjenne på konsekvensene av kuldebølgen.

  Vannrøret sprakk

  Forrige torsdag merket han at doen ikke fylte seg opp igjen med vann. Det var over 20 kuldegrader i Oslo den dagen, og han konkluderte derfor at det måtte være røret som var fryst.

  Vaksdal bor i en tomannsbolig, og det var i kjelleren at rørene hadde fryst.

  34-åringen forteller at han ikke pleier å ha på mye varme der da det er en råkjeller, skriver Nettavisen - som omtalte saken først.

  - Varmekablene der pleier å stå på det laveste, så jeg skrudde opp temperaturen og åpnet døra til baderommet slik at det skulle komme inn varme der også, forklarer han til DinSide.

  FRYSTE RØR: Disse tipsene bør du følge for å unngå frosne vannrør nå som det blir veldig kaldt ute. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer

  Over 100 liter

  Med jevne mellomrom gikk Vaksdal ned i kjelleren for å sjekke om rørene hadde tint.

  - Jeg gikk for å sjekke en siste gang før vi skulle legge oss søndag kveld, og oppdaget da plutselig veldig mye vann der, sier han.

  Det første han gjorde var å skru av hovedkrana slik at vannet skulle stoppe å renne.

  - Så var det bare å begynne å tørke opp. Vi løftet opp ting fra gulvet, før vi begynte å samle vannet for å redde mest mulig av det som sto der, forteller Vaksdal.

  Flere håndklær ble også lagt utover gulvet.

  - Vi tørket opp rundt 100 liter vann. Det er sluk i flere av rommene, og det rant dermed ned en del der også. Så det var nok mer enn 100 liter der, sier han.

  Advarte

  Mandag hadde 34-åringen en rørlegger på besøk som koblet av det ødelagte røret, og vannet i resten av huset kunne dermed skrus på igjen.

  Vaksdal forteller at han ringte forsikringsselskapet sitt søndag kveld, og at de var hjemme hos han tirsdag.

  - Jeg tror det skal gå greit med å få skadene dekt, sier han om ødeleggelsene.

  Forrige uke advarte If om potensielle vannskader som følge av kulden.

  - Med kuldegrader ute risikerer du ødelagte vannrør og koblinger om du ikke tar forholdsregler, advarte kommunikasjonssjefen i If, Sigmund Clementz.

  - Mangedobling

  Onsdag formiddag forteller kommunikasjonssjefen i If at de har fått inn over 300 frost- og vannskader på bygning siden fredag.

  - Man trenger ikke å være forsikringsanalytiker for å skjønne hvorfor vi har fått et så stort hopp i slike skader, sier Clementz til DinSide.

  Han opplyser at de pleier å få 10-15 vannskader i løpet av en vanlig vinterhelg.

  - Da er det også mange som ikke er relatert til frost. Så her snakker vi om mangedobling, opplyser Clementz.

  If regner med at de kommer til å få inn flere henvendelser om frostskader fra boliger i dagene og ukene framover.

  - Vi får også inn mange henvendelser i den overgangen når det blir varmere. I tillegg venter det jo også en ny kuldeperiode neste uke, forteller Clementz.