Mus kan forårsake brann

Mange opplever rasling i tak og vegger i disse dager, når musa søker ly mot kulda. Finner de veien til sikringsskapet, kan det blir ordentlig farlig.

Publisert

Det er spesielt to grunner til at mus trekker inn i hus på denne tiden av året. Den første er varme og den andre er mat. Begge deler finnes flust av i de fleste boliger.

Har du en gammel bolig, eller en bolig som er påbygget i flere omganger, er det imidlertid større fare for at du får mus på besøk, enn hvis du bor i en nyere bolig. Årsaken er at nye boliger ofte er mye tettere enn gamle, først og fremst for å få bedre isolasjon.

Litt over en halv centimeter

Det er imidlertid ikke store hullet musa trenger for å komme seg inn, takket være et skjelett som er svært mykt. Ifølge Folkehelseinstituttet bør åpninger på mer enn 6 millimeter i diameter tettes for å unngå at mus trenger seg inn. Det er bare litt over en halv centimeter!

Hvis åpningen er på mer enn 12 millimeter, kan selv rotter komme seg inn - til tross for at kroppen i utgangspunktet er mye, mye større.

- Det kan være en sprekk mellom det nederste bordet av kledningen og grunnmuren. Og på eldre hus, gjerne gamle laftehus, kommer musa inn gjennom hjørnekassene, en kasse utenpå hjørnene der panelet på de to veggene møtes. Der er det også plass for en mus å komme seg inn, har skadesjef Stein Norstein i Anticimex, tidligere uttalt til Dinside.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer