Mus kan forårsake brann

Mange opplever rasling i tak og vegger i disse dager, når musa søker ly mot kulda. Finner de veien til sikringsskapet, kan det blir ordentlig farlig.

Publisert

Det er spesielt to grunner til at mus trekker inn i hus på denne tiden av året. Den første er varme og den andre er mat. Begge deler finnes flust av i de fleste boliger.

TETT HUSET: Skadesjef Stein Norstein i Anticimex råder alle som opplever problemer med rotter og mus, å tette mulige åpninger der skadedyrene kan komme inn i boligen. Foto: Anticimex
TETT HUSET: Skadesjef Stein Norstein i Anticimex råder alle som opplever problemer med rotter og mus, å tette mulige åpninger der skadedyrene kan komme inn i boligen. Foto: Anticimex Vis mer

Har du en gammel bolig, eller en bolig som er påbygget i flere omganger, er det imidlertid større fare for at du får mus på besøk, enn hvis du bor i en nyere bolig. Årsaken er at nye boliger ofte er mye tettere enn gamle, først og fremst for å få bedre isolasjon.

Litt over en halv centimeter

Det er imidlertid ikke store hullet musa trenger for å komme seg inn, takket være et skjelett som er svært mykt. Ifølge Folkehelseinstituttet bør åpninger på mer enn 6 millimeter i diameter tettes for å unngå at mus trenger seg inn. Det er bare litt over en halv centimeter!

Hvis åpningen er på mer enn 12 millimeter, kan selv rotter komme seg inn - til tross for at kroppen i utgangspunktet er mye, mye større.

- Det kan være en sprekk mellom det nederste bordet av kledningen og grunnmuren. Og på eldre hus, gjerne gamle laftehus, kommer musa inn gjennom hjørnekassene, en kasse utenpå hjørnene der panelet på de to veggene møtes. Der er det også plass for en mus å komme seg inn, har skadesjef Stein Norstein i Anticimex, tidligere uttalt til Dinside.

I tillegg kan mus komme inn for eksempel gjennom ventiler som ikke er sikret, eller under terrassen som er bygd inntil huset, hvor det kan være åpne sprekker.

- Tett huset!

Vil du unngå å få inn mus, er det bare én ting å gjøre, nemlig å gjøre huset tett.

Blant annet går det an å bruke netting, eller en spesialblanding av plast og stålull, som dyttes inn i hull og sprekker, er rådet fra Anticimex.

Synlige åpninger kan også enkelt tettes med silikon eller byggeskum. Her kan man også bruke stålull i blandingen, for å gjøre det enda vanskeligere å gnage seg gjennom. Røråpninger, for eksempel på kjøkken og vaskerom, bør også tettes.

TRANGT: Dette lille kvisthullet var mer enn stort nok til at musa kom seg gjennom. Ferden videre ble derimot ganske kort. Foto: Brynjulf Blix
TRANGT: Dette lille kvisthullet var mer enn stort nok til at musa kom seg gjennom. Ferden videre ble derimot ganske kort. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
KJAPP LØSNING: Her har vi tettet kvisthullet med byggeskum. Så gjenstår det å se om det er en god nok løsning. Foto: Brynjulf Blix
KJAPP LØSNING: Her har vi tettet kvisthullet med byggeskum. Så gjenstår det å se om det er en god nok løsning. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Kan føre til brann

Du bør også forsikre deg om at musa ikke klarer å komme seg inn i sikringsskapet. Det kan nemlig i verste fall føre til boligbrann.

Elsikkerhetsingeniørene i Elsikkerhet Norge er stadig vitner til elektriske anlegg som er skadet av mus. Ofte ligger muselikene igjen i skapet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Pernille Bjørnstad i Elsikkerhet Norge.

I verste fall kan slike ubudne gjester være den direkte årsaken til at det begynner å brenne i anlegget.

DEN SATT I SIKRINGSBOKSEN: Åpningen rundt kabelen som går inn i denne lille sikringsboksen, var stor nok til at to mus kom seg inn - og forårsaket kortslutning. Foto: Elsikkerhet Norge
DEN SATT I SIKRINGSBOKSEN: Åpningen rundt kabelen som går inn i denne lille sikringsboksen, var stor nok til at to mus kom seg inn - og forårsaket kortslutning. Foto: Elsikkerhet Norge Vis mer

Ifølge elsikkerhetsingeniør Morten Langsett i Elsikkerhet Norge, kan det føre til jordfeil og kortslutning, dersom en mus eller rotte gnager over ledninger. Det kan også oppstå en lysbue som kan føre til brann.

- Vi har også sett eksempler på branner som skyldes kortslutning, fordi rotter har gnagd i stykker isolasjonen på elektriske ledninger, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i SpareBank 1 Forsikring i en pressemelding.

Se flere skrekkbilder i videoen øverst.

GNAGER: I dette elektriske apparatet har musa kommet seg inn gjennom et lite hull, og har gnagd på ledningene. Ekskrementene tyder på at den har vært her en stund. Foto: Elsikkerhet Norge
GNAGER: I dette elektriske apparatet har musa kommet seg inn gjennom et lite hull, og har gnagd på ledningene. Ekskrementene tyder på at den har vært her en stund. Foto: Elsikkerhet Norge Vis mer

Slik hindrer du rotte- og museinvasjon

  • Ta en titt på utsiden av bygningen og kjenn etter åpninger som avgir varme. Tett igjen hull, sprekker og ventiler med netting.
  • Hold det ryddig rundt huset
  • Gnagere trives godt i vedstabler og løvhauger. Hold dette unna husveggen.
  • Rotter kan komme opp fra kloakken via utette rør, dårlige vannlåser eller åpninger uten tunge rister. Ikke kast mat i toalettet.
  • Rydd nedfallsfrukt i hagen.
  • Unngå overfylte søppeldunker, og åpne komposthauger.
  • Lukk kjellervindu og lufteventiler.
  • Sjekk forsikringen din. Ikke alle dekker skader og bekjempelse av skadedyr.

Kilde: Elsikkerhetsportalen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer