Mye lys og alt for mye varme

Nå begynner den verste tida for husbranner, hva må du passe på?

Publisert
Sist oppdatert

Moder tenner alle lys, det er vel og bra, levende lys er en viktig del av julestemningen. Men dessverre er det mange risikomomenter og statistikken viser stygge tall: Det er 50 prosent flere boliger som brenner i desember enn i andre måneder i året.

Det er all grunn til å tenke seg godt om før man sørger for at ingen krok er mørk. I Norge har vi både strenge regler og en ganske god kultur for å sikre oss mot brann, men vi kan alltid gjøre mer. Statistikken bør ikke bli dårligere.

Strenge regler

Norge har strenge regler for brannvern i private hjem, det er påbudt både med brannslokningsapparat og røykvarsler. Vi er stort sett flinke til å følge dette påbudet, og egeninteressen burde være en grei støttespiller her.

Men mange unnlater å sjekker røykvarsleren, 7 prosent tester den aldri mens 31 prosent tester den en gang i året, i følge en fersk undersøkelse utført for Codan forsikring. Har du ikke sjekket røykvarsleren din i år, foreslår vi at du gjør det med en eneste gang!

Svenskene har også tilsvarende regler som i Norge, men bare 49 prosent har brannslukningsapparat, mens 93 prosent svarer i undersøkelsen at de har røykvarsler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer