TEST: Ecovacs Deebot 920

Mye robotstøvsuger for pengene

Nok en rimelig støvsuger som også kan vaske litt.

MEGET GOD: Til 5.000 kroner synes vi Ecovacs Deebot 920 er mye robotstøvsuger for pengene. Foto: Pål Joakim Pollen
MEGET GOD: Til 5.000 kroner synes vi Ecovacs Deebot 920 er mye robotstøvsuger for pengene. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Med svært varierende priser er det vanskelig å peile seg inn på akkurat hvor mye du bør bruke på en robotstøvsuger. Tidligere i år testet vi for eksempel iRobots toppmodell til nesten 17.000 kroner, mens det også står støvsugere til under tusenlappen i hyllene rundtom. Forleden testet vi en fra Jula til 800 kroner (krever Dagbladet Pluss), men det var langt fra noe røverkjøp.

Mange modeller ligger på 4-6.000 kroner, og i denne prisklassen synes vi flere modeller gir deg mye for pengene. I fjor testet vi for eksempel Xiaomi Roborock S5, som da lå på rundt 4.000 kroner, og som nå har blitt erstattet av S5 Max (ikke testet).

Ecovacs er en produsent som kanskje ikke er så kjent her til lands, men har også en håndfull robotstøvsugere i sitt arsenal. Den nyeste modellen og dagens testprodukt er Deebot 920. Den får du i skrivende stund til 5.000 kroner hos Komplett.

LADER: Den tilhørende ladestasjonen er ganske kompakt. Foto: Pål Joakim Pollen
LADER: Den tilhørende ladestasjonen er ganske kompakt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

To sidebørster - og vanntank

Som de fleste andre er støvsugeren sylindrisk utformet, men noe veldig få konkurrenter kan skilte med, er at Deebot 920 har to sidebørster – både på høyre og venstre side. Disse børstene spiller en viktig rolle, siden det er de som sørger for å børste rusk og rask inntil vegger, kommoder og lignende ut på gulvet slik at det kan fanges opp av den store hovedbørsten på undersiden.

Og med en på hver side, betyr det at det ikke spiller noen rolle hvilken vei roboten går langs veggen, som igjen betyr at rengjøringstiden kan kortes ned uten for mange omveier. Du får for øvrig med to ekstra sidebørster i esken.

VANNTANK: Denne tanken har en klut festet på undersiden, og via appen kan du styre hvor mye vann som skal brukes til rengjøringen. Foto: Pål Joakim Pollen
VANNTANK: Denne tanken har en klut festet på undersiden, og via appen kan du styre hvor mye vann som skal brukes til rengjøringen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

I likhet med nevnte Xiaomi-støvsuger har også Deebot-støvsugeren en vanntank festet på undersiden. Med i pakken får du fem engangskluter, samt en som er vaskbar, og de festes enkelt med en borrelåsmekanisme. Dermed er det bare å fylle vanntanken og dytte den inn, så drar den over gulvet med en fuktig klut etter å ha støvsugd.

Ikke at det kan sammenlignes med å vaske gulvet selv, så er det sagt - dette blir mer et lett strøk med klut snarere enn en gulvvask. Vanntanken rommer 240 ml, og du kan regulere hvor mye vann som brukes via appen.

Lager plantegning

På toppen av roboten sitter en 360-graders laser som kontinuerlig skanner omgivelsene, og etter én tur har den laget et kart over boligen. Total høyde er 9,3 centimeter, på par med de fleste andre.

TØM: Støvbeholderen rommer 430 ml og tas enkelt ut av støvsugeren når den skal tømmes. Foto: Pål Joakim Pollen
TØM: Støvbeholderen rommer 430 ml og tas enkelt ut av støvsugeren når den skal tømmes. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
ENKEL: Støvbeholderen tømmes ved å trykke inn den røde låsen slik at lokket åpnes. Du får også med et ekstra filter i esken. Foto: Pål Joakim Pollen
ENKEL: Støvbeholderen tømmes ved å trykke inn den røde låsen slik at lokket åpnes. Du får også med et ekstra filter i esken. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Det store lokket på toppen gir deg tilgang til støvbeholderen, som rommer 430 ml - noe beskjedent i forhold til mange andre. Den løfter du opp med et håndtak, og en enkel låsemekanisme gjør at det er enkelt å tømme den. Under topplokket skjuler det seg også en børstekniv, som er smart når du skal kutte hårstrå og annet løs fra hovedbørsten. Vi liker at denne har en fast plass på selve støvsugeren i stedet for at du må ha den liggende et annet sted.

GULL VERDT: Denne kniven bruker du for å kutte hår som har satt seg fast i hovedbørsten. Den ligger på fast plass under lokket på støvsugeren. Foto: Pål Joakim Pollen
GULL VERDT: Denne kniven bruker du for å kutte hår som har satt seg fast i hovedbørsten. Den ligger på fast plass under lokket på støvsugeren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Om du vil, kan du la være å bruke hovedbørsten og kun basere støvsugingen på sugekraften. Det duger fint når det ikke er veldig mye som skal støvsuges opp, og så slipper du at det er noen børste som må rengjøres etterpå. Oppgitt sugekraft er for øvrig 1500 pa når den går for fullt, men da støyer den også en del.

Ellers er det bare én knapp på selve støvsugeren. Den kan du trykke på for å starte en runde hvis ikke du bruker appen, eller for å pause den, for eksempel om du må flytte på noe eller hører ulyder fordi den har dratt med seg noe som er litt for stort.

Hovedbørsten har både gummiplater og børstehår. Foto: Pål Joakim Pollen
Hovedbørsten har både gummiplater og børstehår. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Høy stemme

I drift synes vi støvsugeren støyer veldig lite, med oppgitt lydnivå på 66 decibel, der også den mekaniske støyen fra hjuldriften er lav. Vi overlever at denne kjører rundt mens vi ser på TV.

Lav er imidlertid ikke stemmen som varsler om status, med et volumnivå som faktisk føles noe plagsomt. «I am starting the clean» sier kvinnestemmen hver gang den starter, «Please remove the cleaning cloth plate» når den har parkert og den slags. De ulike lydklippene har også varierende volum der altså enkelte av dem er i overkant høye. Heldigvis lar det seg justere på i appen slik at du kan regulere volumet - det står på full spiker rett ut av esken. Men da blir samtidig de laveste lydklippene vanskelige å høre.

Ellers forserer den terrenget i huset her som de fleste andre - den store terskelen fra stua til gangen går noen ganger etter noen forsøk (men ikke tilbake igjen), mens den fra kjøkkenet og ut i spisestua, som vi etter hvert har døpt «mördarbakken», fortsatt står ubesteget av samtlige av robotstøvsugerene vi har testet. Som nevnt før er nok terrenget tøffere hjemme hos undertegnede enn hos de fleste andre.

HØYE HJUL: Deebot 920 skal klare kanter på inntil 2 centimeters høyde. Foto: Pål Joakim Pollen
HØYE HJUL: Deebot 920 skal klare kanter på inntil 2 centimeters høyde. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Av de to teppene vi la på gulvet, gikk den bare over det med lavest kant – blir kanten for høy, støvsuger den bare rundt. Ecovacs oppgir at Deebot 920 kan klare kanter på inntil to centimeter. Når den går på et teppe, sørger den automatisk for å bruke full sugekraft.

Vi savner litt intelligens når den ikke klarer å komme seg ut fra kjøkkenet – der synes via Xiaomi-støvsugeren var smart, siden den da gjorde ferdig det den klarte (resten av kjøkkenet) før den ba om hjelp, mens Deebot-støvsugeren gjerne vil passere denne terskelen flere ganger i løpet av støvsugerrunden.

UNDER: Slik ser støvsugeren ut under. Vedlikeholdet går stort sett ut på å ta ut den gule hovedbørsten og kutte løs hår, kutte hår på sidebørstene og tørke over fallsensorene langs kanten en gang i blant. Og vaske kluten, selvsagt. Foto: Pål Joakim Pollen
UNDER: Slik ser støvsugeren ut under. Vedlikeholdet går stort sett ut på å ta ut den gule hovedbørsten og kutte løs hår, kutte hår på sidebørstene og tørke over fallsensorene langs kanten en gang i blant. Og vaske kluten, selvsagt. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

God app

Ecovacs-appen tilbyr så og si alt vi trenger. Her tegnes kartet opp allerede ved første gjennomkjøring, og du kan se støvsugerens posisjon i sanntid og hvor den har passert. For øvrig støttes inntil tre etasjer.

Når kartet er komplett, får du muligheten til å sette opp virtuelle vegger (som den ikke passerer) eller soner, og du kan dessuten navngi de ulike rommene. Dette er en funksjon vi synes er kjekk, siden du da kan angi at kjøkkenet skal støvsuges hver dag klokka 09, spisestua klokka 18 og stua annenhver dag, for eksempel. Riktignok er du begrenset til rommene som er definert i appen - for vår del savner vi for eksempel «gangen» som et rom, men det er selvsagt ikke verre enn at du gir den et annet navn fra lista, for eksempel «lounge». Litt rart er det dog at du til og med finner «sunroom» i lista, men ikke «hall».

Deebot-appen gir deg kart med mulighet til å dele opp i rom, sette opp virtuelle vegger og følge støvsugingen i sanntid. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen
Deebot-appen gir deg kart med mulighet til å dele opp i rom, sette opp virtuelle vegger og følge støvsugingen i sanntid. Skjermbilder: Pål Joakim Pollen Vis mer

Positivt er også at du kan definere «no mop-zones», altså steder der den ikke skal vaske, som du typisk vil unngå på tepper og den slags. Da går den ikke over med mindre vanntanken er tatt ut. Driftstiden er for øvrig 110 minutter, og om det ikke er nok, vil den lade det den trenger for å fullføre runden.

Vi har ved en anledning hatt et problem der støvsugeren ikke klarer å kjenne igjen hvor den er, slik at den har trodd at basestasjonen har stått i andre enden av stua. Det måtte vi til slutt løse ved å bære den tilbake og slette kartet.

Og mens flere støvsugere fra Ecovacs fungerer med Google Assistent, ser det ikke ut til at 920-utgaven er på lista foreløpig, men det forventer vi at den snart er, siden det markedsføres på nettsidene.

Konklusjon

Deebot 920 er en meget god robotstøvsuger fra Ecovacs, som heller ikke er så verst priset, med en pris rundt 5.000 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

Mye robotstøvsuger for pengene

Her får du en støvsuger som også drar over gulvet med våt klut, og som med to sidebørster gjør en god og effektiv jobb langs lister, kommoder og lignende. Den bråker mindre enn mange andre og navigerer seg stort sett på en smart måte, selv om det virker å være enkelte svakheter og småfeil i programvaren.

Appen er lettvint i bruk og byr på de fleste muligheter, enten det er å sperre av omåder fra å bli vasket eller forhåndsprogrammere støvsugingen per rom.

Dermed lander vi på en god femmer til Ecovacs-støvsugeren.

>> Flere tester av robotstøvsugere hos Dinside

PS! I det dette skrives er Komplett billigere enn samtlige butikker på Prisjakt, med en pris på 4995,- kroner.


Testresultat

Ecovacs Deebot 920

- God på navigering, får med seg det meste
- To sidebørster gjør den fleksibel langs kanter
- Enkelt vedlikehold og medfølgende kniv har fast plass
- Relativt stillegående
- Drar også over gulvet med våt klut
- Kompakt ladestasjon
- God app
- God pris

- Enkelte småfeil i programvaren
- Ikke den beste over tøffe terskler
- Liten støvbeholder

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer