Derfor blir tøyet rosa når du klorer det

Mystisk: Ble rosa i klor

Har du skikkelig uflaks med hvitvasken, blir den rosa, men det finnes flere råd om hvordan du kan få den hvit igjen.

KJEMISK REAKSJON: Har du også opplevd at hvite bomullstekstiler har blitt rosa når du har prøvd å bleke dem? Foto: Privat
KJEMISK REAKSJON: Har du også opplevd at hvite bomullstekstiler har blitt rosa når du har prøvd å bleke dem? Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At hvite klær blir misfarget om det sniker seg med en vill sokk i hvitvasken er en av livets mest irriterende, men også vanlige brukerfeil.

Gjenstridige flekker eller skjolder på hvitt tøy er også sånt som skjer, heldigvis er det stort sett enkelt å fikse: Gi det litt tid i en bøtte med klor og vann.

Er det rart vi stusser når det omvendte skjer: Hvitt tøy blir rosa i klorvann?

Første gang vi opplevde fenomenet var da vi kloret noen hvite singleter og T-skjorter som hadde fått gule skjolder fra solkrem som ikke ville gå bort i vask. Det resulterte i en ganske hissig rosafarge, som ikke ville gå bort, selv ikke etter nye runder med kloring og vasking i maskin.

Neste gang fenomenet dukket opp var et hvitt laken som var lett misfarget, men det var ingen ting imot rosafargen som lyste mot oss etter noen timer i klorvann.

Som du kan se på bildet over, er rosafargen relativt påtrengende og ujevn, så vi skiftet vann og lot det ligge litt til. Og vet du hva? Suksess! Lakenet ble kritthvitt etter cirka et døgn i klorvann.

Kan det fikses?

At det fungerte å la det misfargede tøyet bli liggende i klor, er ikke bare anekdotisk, det er heller ingen spesielt god idé, skal vi tro Hilde Marie Løkås, bransjesjef for renseri i Norsk renseri- og vaskeriforening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.