Derfor blir tøyet rosa når du klorer det

Mystisk: Ble rosa i klor

Har du skikkelig uflaks med hvitvasken, blir den rosa, men det finnes flere råd om hvordan du kan få den hvit igjen.

KJEMISK REAKSJON: Har du også opplevd at hvite bomullstekstiler har blitt rosa når du har prøvd å bleke dem? Foto: Privat
KJEMISK REAKSJON: Har du også opplevd at hvite bomullstekstiler har blitt rosa når du har prøvd å bleke dem? Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At hvite klær blir misfarget om det sniker seg med en vill sokk i hvitvasken er en av livets mest irriterende, men også vanlige brukerfeil.

Gjenstridige flekker eller skjolder på hvitt tøy er også sånt som skjer, heldigvis er det stort sett enkelt å fikse: Gi det litt tid i en bøtte med klor og vann.

Er det rart vi stusser når det omvendte skjer: Hvitt tøy blir rosa i klorvann?

Første gang vi opplevde fenomenet var da vi kloret noen hvite singleter og T-skjorter som hadde fått gule skjolder fra solkrem som ikke ville gå bort i vask. Det resulterte i en ganske hissig rosafarge, som ikke ville gå bort, selv ikke etter nye runder med kloring og vasking i maskin.

Neste gang fenomenet dukket opp var et hvitt laken som var lett misfarget, men det var ingen ting imot rosafargen som lyste mot oss etter noen timer i klorvann.

Som du kan se på bildet over, er rosafargen relativt påtrengende og ujevn, så vi skiftet vann og lot det ligge litt til. Og vet du hva? Suksess! Lakenet ble kritthvitt etter cirka et døgn i klorvann.

Kan det fikses?

At det fungerte å la det misfargede tøyet bli liggende i klor, er ikke bare anekdotisk, det er heller ingen spesielt god idé, skal vi tro Hilde Marie Løkås, bransjesjef for renseri i Norsk renseri- og vaskeriforening.

- Klor krever nøytralisering etterpå, for at det ikke skal fortsette å tære på stoffet, det finnes andre blekemidler som er bedre, sier hun til DinSide.

FLEKKER: Oljeflekker kan være vanskelig å få bort fra klær, heldigvis finnes det råd! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

- Bleking med klor, krever at plaggene kan kokvaskes etter kloring for å nøytralisere kloret. Hvis ikke vil den tære på fibrene og gjøre plagget morkent etter ei tid.

Hun anbefaler ikke å bruke klor i det hele tatt, men heller bruke et blekemiddel uten klor.

Malin Skaar i Orklas forbrukerservice anbefaler å vaske tøyet.

- En anbefaling for å prøve å fjerne flekkene som har oppstått på plagget kan være å kjøre en forvask og hovedvask med [vaskepulver for hvitt tøy] på 50 grader, eller så høy temperatur som plagget tåler, sier Skaar.

VASKEEKSPERTEN: Malin Skaar i Orkla Forbrukerservice. Orkla fører blant annet Klorin, et av Norges mest populære klorprodukter, samt en rekke ulike vaskemidler.
VASKEEKSPERTEN: Malin Skaar i Orkla Forbrukerservice. Orkla fører blant annet Klorin, et av Norges mest populære klorprodukter, samt en rekke ulike vaskemidler. Vis mer

Sol og vodka

Ifølge det britiske nettmagasinet In the Wash, et nettsted dedikert til alle tenkelige slags vaskedilemmaer, er det vanskeligere å fjerne denne typen misfarging, men de har to mulige løsninger:

- Du kan prøve å skylle klærne, og så legge dem i bløt i vodka.

Med norske alkoholpriser vil dette være et rent tapsprosjekt om det gjelder et helt laken. Da er alternativene enten å farge lakenet, bruke et misfarget laken eller å la det ende sine dager som en fille. Er det yndlingstoppen din, som bare har fått en liten flekk, kan det være verdt et forsøk.

Det andre alternativet har vi tidligere anbefalt for alle typer flekker på hvitt tøy: Heng det opp i sola. Sollys, og også helt vanlig dagslys, kan bleke bort de mest standhaftige flekker. Det kan ta litt tid, men slik har vi fjernet mang en tomatsausflekk som har nektet å gå bort i vask.

Dette støttes også av Skaar i Orkla.

Vanlige forbrukerråd som å bleke med eddik og sitron

Kjemisk reaksjon

Nøyaktig hvorfor dette skjer, strides de lærde om. De fleste DinSide har snakket med, tror det kan skyldes at enkelte tekstiler kan bli misfarget i klor.

- For eksempel plagg som inneholder lin vil bli gule eller rosa ved bleking med klor. Flere syntetiske tekstiler blir også rosa ved bruk av klor. Dette kan føre til at sømmer som består av syntetisk tråd muligens kan bli rosa ved kloring, sier Skaar til DinSide.

At ikke alle tekstiler kan klores, stemmer, men det er ikke det som har skjedd her. Det aktuelle lakenet var merket med at det tålte bleking - med klor - så det gir på ingen måte svar på den rosa klorgåten over.

Svaret er nok snarere at kloret reagerer på selve flekkene vi prøver å klore vekk. Som solkremflekkene på singleten, og kanskje på fuktighetskrem som har smittet over på lakenet?

- Det er enkelte ingredienser i solkrem (UV-filter og også enkelte stabilisatorer) som kan gi den rosa fargen, sier Skaar.

Dette kan også gjelde vanlig fuktighetskrem. Men nøyaktig hvilke ingredienser dette gjelder har vist seg vanskelig å fastslå, så det kan være vanskelig å gardere seg mot.

- Det blir veldig teknisk og finnes lite direkte informasjon om dette i våre dokumenter og på nett.

SJEKK VASKELAPPEN: Trekantene indikerer om plagget kan blekes og om det tåler klor. Illustrasjon: Shutterstock / NTB
SJEKK VASKELAPPEN: Trekantene indikerer om plagget kan blekes og om det tåler klor. Illustrasjon: Shutterstock / NTB Vis mer

Heller ikke Norsk renseri- og vaskeriforbund kan svare på hvorfor dette skjer. Så for å forhindre at det skjer igjen kommer i hvert fall vi til å vaske tøyet godt, før vi klorer det neste gang.

Vaske før eller etter bleking?

Å klore eller bleke tøy er ikke en dagligdags foreteelse, de aller fleste flekker lar seg enkelt fjerne med en vanlig vask, eventuelt bruk av en flekkfjerner.

- Når det gjelder bleking av klær med klor så anbefaler vi å gjøre dette før vask, men er plagget veldig skittent, eller har fått flekker av solkrem eller liknende, kan det være fint med en vask i forkant også. Husk å følge anvisning på flaska og benytt kaldt vann, sier Skaar.

Løkås anbefaler å vaske klærne før man bleker dem.

TOK KNEKKEN PÅ FLEKKEN: På den lyse sofaen var det flekker fra rødvin, ketsjup, salsa og smør - vi sprayet på barberskum! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

- Hvis plaggene har flekker av for eksempel fett, som ikke er vasket ut fullstendig før man starter en bleking eller farging, så vil dette gjøre at fargen der hvor flekkene er vil oppføre seg på en annen måte.

- En annen etterbehandling som brukes spesielt på hvite plagg, er optisk hvitemiddel, dette kan også reagere med klor vil jeg tro.

Ifølge Skaar kan det også forekomme at vaskemiddel reagerer med flekker.

- Da sier vi at en flekk fikseres på tøyet. Dette kan skje dersom det er rester av klor, håndsåpe, hårskum, solkrem, hårspray, parfyme, eller liknende. Da kan flekkene bli rosa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer