Hvilken ved er best?

Myte at bjørkeved er best

De fleste av oss som fyrer med ved, fyrer med bjørkeved. Men det er ikke bjørka som gir mest varme.

VED: Nå som fyringssesongen nærmer seg, kan det være lurt å ha i bakhodet hvilken ved som funker best. Video: Berit B. Njarga. Manus: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Feller du selv trær, bruker du selvsagt den veden du har tilgjengelig når du har stablet og tørket veden best mulig.

Men skal du kjøpe ved, kan det være greit å vite hvordan du sjekker om veden er tørr nok og hvilken ved som gir deg mest varme.

Nordmenn elsker bjørkeved

Når nordmenn skal fyre med ved, går det mest i bjørkeved.

- Om du kjøper i sekk eller på pall, her er det ingen tvil: 70-80 prosent av vedsalget er bjørkeved, sier Øyvind Stranna Larsen, fagsjef i bransjeorganisasjonen Norsk Ved, til Dinside.

Han forklarer dette med at bjørka er et av de treslagene som er mest utbredt i Norge, og at det derfor er en vedtype som vi har god tilgang på.

- Det andre er at det er et bra treslag med hensyn til energiinnhold. Det avgjørende for energiinnholdet er egenvekten, og bjørk har en forholdsvis høy egenvekt, sier Larsen videre.

- Ask, eik og bøk, som er tresorter med høyere brennverdi enn bjørk, er varmekjære treslag som vi ikke har så mye av, sier Larsen, og dette forklarer også hvorfor disse tresortene ikke er så mye brukt som brensel i norske vedovner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer