Nå begynner sneglekrigen

Går du til angrep tidlig, slipper du snegleinvasjon senere i sommer.

Dø, ekle kryp, dø! Foto: KAROLINE BRUBÆK
Dø, ekle kryp, dø! Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du gleder deg sikkert til å tilbringe late dager med bare tær i en mosefri plen, mens du spiller badminton med ungene, lager mat på grillen, og myser mot sola.

Det du IKKE drømmer om, er å vasse i snegler.

Og skal du unngå det, bør du begynne med tiltakene allerede nå. Er du virkelig føre var, har du sikkert allerede startet krigen mot udyrene.

Nå kommer de frem

Iberiasneglen, eller mordersneglen, som den gjerne også kalles, hører ikke til norsk fauna, og du kan derfor knerte den med ren samvittighet.

I disse dager er de unge småsneglene på vei ut fra sine klekkesteder under steiner og komposthauger. Ta en kikk og se om du finner noen.

Gjør du det, bør du prøve noen av rådene under.

Slik blir du kvitt dem

DinSide har tidligere skrevet om hva du kan gjøre for å kvitte deg med de slimete skadedyrene.

Her er noen av forslagene:

  • Preparatet Nemaslug inneholder små parasitter som gir brunsneglen ufrivillig spisevegring, som leder til død i løpet av et par uker. Skal være mest effektiv på yngre snegler.
  • Kok eller frys dem.
  • Klipp plenen ofte. Sneglene liker mørke og fuktige steder.
  • Strø salt på sneglen - da dør den. Eventuelt kan du spraye den med salmiakk, da dette ikke ødelegger plantene rundt.
  • Brunsneglen elsker mørke ølsorter. Ta en isboks, skjær ned kantene, men la hjørnene stå igjen. Sett på lokk, slik at regnvann ikke vanner ut ølet. Grav boksen litt ned i bakken, slik at det blir lettere for sneglene å komme til - og så skal du kunne tømme ut øl og snegler et par ganger i døgnet.
  • Strø kaffegrut rundt bedene, dette liker visst ikke sneglene. (Flere ting du kan bruke kaffegrut til, kan du lese om her.
  • Pinnsvin og grevling er gode venner å ha i hagen. De hjelper deg nemlig med å bli kvitt mordersneglen.
Kjenner du noen andre triks du vet fungerer? Skriv i debattofrumet!

Slik ser iberiasneglens egg ut. Foto: Bioforsk
Slik ser iberiasneglens egg ut. Foto: Bioforsk Vis mer


Ikke ta dem med som blindpassasjerer

Har du hage, ha du sikkert tenkt å fornye den med noen fine nye planter til sommeren. Men husk da på å sjekke plantejorden på plantene du kjøper. Det er fort gjort at den inneholder snegleegg. Det er dessverre ofte slik iberiasneglen ankommer hagen din som blindpassasjer.

Sjekk plantejorden på plantene du kjøper allerede når du er i butikken. Snegleeggene er små og hvite. Ikke kjøp planten hvis du ser slike i jorden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer