Nå blir boliglånet dyrere

Til tross for at styringsrenten ble uendret.

Renten går opp på en rekke boliglån, men du bør foreløpig kunne puste lettet ut: For de fleste vil det ikke utgjøre mer enn et par tusenlapper i året, og dette bør du ha tatt hensyn til da du tok opp lånet. Foto: PER ERVLAND
Renten går opp på en rekke boliglån, men du bør foreløpig kunne puste lettet ut: For de fleste vil det ikke utgjøre mer enn et par tusenlapper i året, og dette bør du ha tatt hensyn til da du tok opp lånet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kunne mange puste lettet ut, da sentralbanksjefen annonserte at han ikke ville røre renten. Men til tross for uendret rente, er det mange som de neste ukene vil oppleve at renten på boliglånet går opp.

Rentehevingen vil slå inn for en rekke norske lånetakere (og sparere) i løpet av de kommende ukene. Men hvorfor går bankene stikk mot Norges Bank?

Betaler du for mye for lånet ditt? Finn billigste boliglån her

6 ukers varslingstid

I motsetning til det en kanskje skulle tro, går ikke bankene imot Norges Bank, de følger etter. På forrige rentemøte, for seks uker siden, ble styringsrenten satt opp med 0,25 prosentpoeng. En uke senere var det fortsatt få banker som hadde satt opp renten, men ifølge Thomas Midteide i DnB NOR lå det "et rentehopp i luften". Og det slo til, bare dagen etter, kom renteøkningen. Og når én storbank setter opp renten, følger gjerne andre etter.

Disse renteendringene slår imidlertid ikke inn før nå. For i lovverket er det krav om seks ukers varslingsfrist for renteendringer på lån*. For eksempel har Nordea satt opp boliglånsrenter for plusskunder tilsvarende Norges Banks renteøkning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer