Nå blir boliglånet dyrere

Til tross for at styringsrenten ble uendret.

Renten går opp på en rekke boliglån, men du bør foreløpig kunne puste lettet ut: For de fleste vil det ikke utgjøre mer enn et par tusenlapper i året, og dette bør du ha tatt hensyn til da du tok opp lånet. Foto: PER ERVLAND
Renten går opp på en rekke boliglån, men du bør foreløpig kunne puste lettet ut: For de fleste vil det ikke utgjøre mer enn et par tusenlapper i året, og dette bør du ha tatt hensyn til da du tok opp lånet. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går kunne mange puste lettet ut, da sentralbanksjefen annonserte at han ikke ville røre renten. Men til tross for uendret rente, er det mange som de neste ukene vil oppleve at renten på boliglånet går opp.

Rentehevingen vil slå inn for en rekke norske lånetakere (og sparere) i løpet av de kommende ukene. Men hvorfor går bankene stikk mot Norges Bank?

Betaler du for mye for lånet ditt? Finn billigste boliglån her

6 ukers varslingstid

Thomas Sevang, Nordea Foto: Nordea
Thomas Sevang, Nordea Foto: Nordea Vis mer


I motsetning til det en kanskje skulle tro, går ikke bankene imot Norges Bank, de følger etter. På forrige rentemøte, for seks uker siden, ble styringsrenten satt opp med 0,25 prosentpoeng. En uke senere var det fortsatt få banker som hadde satt opp renten, men ifølge Thomas Midteide i DnB NOR lå det "et rentehopp i luften". Og det slo til, bare dagen etter, kom renteøkningen. Og når én storbank setter opp renten, følger gjerne andre etter.

Disse renteendringene slår imidlertid ikke inn før nå. For i lovverket er det krav om seks ukers varslingsfrist for renteendringer på lån*. For eksempel har Nordea satt opp boliglånsrenter for plusskunder tilsvarende Norges Banks renteøkning.

- Vi varslet om renteoppsett etter forrige rentemøte. Renten er satt opp tilsvarende styringsrenta. Våre plusskunder får nå en rente på 3,40 prosent for et lån på to millioner, dette var 3,15 før, sier Thomas Sevang, informasjonssjef i Nordea til DinSide.

Renteendringen slår inn fra 5. juli.

Andre banker som setter opp renten er blant annet DnB NOR, Fokus Bank og BN Bank.

Hvor mye betyr renteøkningen for deg? Regn ut med vår renteendringskalkulator

Minst to rentehopp til før jul

Gårsdagens opphold i endring av rentene var nettopp det, et opphold, skal vi tro sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen, Elisabeth Holvik.

- Selv om Norges Bank holdt renten uendret på dagens rentemøte ga de et klart signal om at de ønsker å heve renten en eller to ganger frem til neste strategi legges frem i oktober, sier Holvik. Hun spår en ny renteøkning på neste rentemøte:

- Vi tror Norges Bank vil heve renten i skyggen av den europeiske sentralbanken. Den europeiske sentralbanken har signalisert at de mest sannsynlig vil heve renten i juli og da ligger alt til rette for at Norges Bank kan heve renten på møtet 10. august. Avhengig av styrken i norsk økonomi vil de deretter trolig heve renten i oktober eller november.

At dette er bare begynnelsen, tror også sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Adreassen: Renten skal opp på normalnivå om to-tre år.

* Ingen regel uten unntak. Les mer om dette på Finansnæringens Fellesorganisasjons nettsider-

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer