Nå blir det dyrere å selge

Lovendring sender millionregning til forbrukerne.

I den store sammenhengen: Er den siste tusenlappen viktig? Foto: Colourbox.com
I den store sammenhengen: Er den siste tusenlappen viktig? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den nye eiendomsmeglingsloven har pålagt meglere å føre oversikt over antall timer de bruker på et salg. Dette uansett om megleren får fast betaling, eller prosenter av salget.

- Beregninger viser at det tar 1 time å føre timeforbruket på et oppdrag. Tar vi utgangspunktet i en timepris på 1.000 kroner og 140.000 eiendomssalg i året, gir dette en regning som igjen må dekkes av forbrukerne på 140 millioner kroner, sier Christian Dreyer, leder i NEF, i en pressemelding.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med DinSides boligtakstkalkulator

Bakgrunnen for loven er at forbrukerne skal kunne kontrollere hvor lang tid en megler bruker på et oppdrag.

Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling mener provisjonsavlønning lønner seg for den som selger.  Foto: NEF
Christian Dreyer i Eie Eiendomsmegling mener provisjonsavlønning lønner seg for den som selger. Foto: NEF Vis mer


- Forslaget kom i en tid med et unormalt marked, hvor alt ble solgt i rekordtempo. Vi antar at dette var et ledd i å få flere til å bli klar over bruken av timepris og at det kunne være noe å spare ved å velge timepris som vederlagsform, sier Dreyer. - Ingen tenkte vel på at registreringen også tar tid, og at meglerne må ta seg betalt for denne tiden.

Men tar det virkelig en hel time å fylle ut tidsskjema?

- Når du må registrere alt du gjør i et salgsoppdrag som går over flere uker, eller måneder, gjør det det. Det tar gjerne opp mot 2 timer, men for enkelhets skyld har vi valgt å presentere det som en time, sier Dreyer til DinSide.

Han forklarer at i løpet av en time en megler jobber, prater han med 5-6 ulike personer. Når dette skal loggføres på ulike kunder tar det tid.

- Vårt store poeng er det meningsløse i dette lovforslaget. Her har politikerne dyttet store kostnader over på forbrukerne.

Provisjon eller timepris?

Bakgrunnen for akkurat denne lovendringen var at det skulle bli enklere for forbrukere å se hva som ville lønne seg; timepris eller provisjon. Hva lønner seg egentlig for den som selger?

- Slik som honorarene er i dag, har provisjonsavlønning lønt seg for selger. Normal timepris ligger på oppunder 1.000 kroner timen, likevel lønner det seg med provisjon, sier Dreyer. - Dette viser at honorene kanskje er for lave.

Ifølge Dreyer tar det rett i overkant av 40 timer å selge en bolig.
Dersom du skal selge og lurer på hva som lønner seg for deg, kan du gå utifra en: Hvor lang tid tar det å selge en bolig? Rett i overkant av 40 timer. For et halvt år siden lå det på det dobbelte - i august litt lavere, men normalt, rundt 40.000 kroner.

Men må du bruke megler?

Ekstra meglerhonorar

Hva synes du om den ekstra tusenlappen? (Avsluttet)
Hvorfor skal kunden faktureres? Dette burde meglerne dekke, de er overbetalte som det er(56%) 307
Hva er vitsen med papirmøllen? Bort med lovendringen(27%) 150
Flott, betaler gjerne for å se hva megleren bruker tid på(9%) 47
Tusen kroner er bare en dråpe i havet når man selger(8%) 43
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Dreyer mener at en timepris oppunder 1.000 kroner kanskje er for lav. Mange som skal selge vil nok mene at den er ganske stiv. Men trenger du å bruke megler? Noen velger å gjøre jobben selv, og vi har flere ganger tidligere skrevet om nettbaserte meglere som ordner alt det juridiske slik at forbrukere kan selge boligen selv.

Her kan du lese mer om en av dem, AdvokatOppgjør.no

Kan en privatperson oppnå en like god salgssum som en megler? Tre leiligheter ble solgt i samme blokk, se hvem som satt igjen med størst fortjeneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer