Nå blir det enda dyrere å kjøpe nytt

Nye boliger på over 46 kvadratmeter må ha handikapbad.

Fra 1. juli i år blir det enda dyrere å bygge nytt. Foto: Per Ervland
Fra 1. juli i år blir det enda dyrere å bygge nytt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye byggeregler vil gjøre det enda dyrere å bygge nytt, melder Aftenposten.no.

Det vil bil stilt enda strengere krav til energiøkonomisering for alle boliger som bygges etter 1. juli i år, og i tillegg må alle boliger over 46 kvadratmeter ha minst ett baderom tilrettelagt for rullestolbrukere.

De nye kravene, som er regulert i Plan og bygningsloven, samt Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, vil ifølge boligbyggerfirmaet Selvaag medføre merkostnader på til sammen 430.000 kroner per bolig, melder Aftenposten.no.

1. august i fjor ble det også innført nye byggeregler, som blant annet fordyrer hytter med 100.000 - 150.000 kroner og stiller strengere krav til isolasjon i gulv, vegger og tak for alle boliger.

- Går for langt

Av denne summen er 90.000 kroner* 40-45.000 kroner knyttet til den pålagte utvidelsen eller tilretteleggelsen av baderommet. Leder i Huseiernes landsforbund, Peter Batta, synes dette strekker seg langt utover hva som kan kreves av norske boligbyggere.

Peter Batta er ikke imponert over de nye byggereglene. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Peter Batta er ikke imponert over de nye byggereglene. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer


- Det vi mener er at dette går for langt ved at man krever at alle boliger skal ha såpass kostbar investering, sier Batta til DinSide. Han underkjenner ikke at også rullestolbrukere skal ha lik tilgang til boligmarkedet, men mener det ikke er behov for en så drastisk endring av loven.

- Dette vil først og fremst ramme dem uten egenkapital, som skal etablere seg i boligmarkedet.

Han peker på at det finnes langt rimeligere, i begge betydninger av ordet, å gjennomføre dette på.

- Hva med å sette en grense? For eksempel at 15 prosent av boliger som bygges skal være tilrettelagt for handikappede, foreslår Batta.

DinSide: Vil det ikke da fortsette som nå, at kostnadene blir skjøvet over på de handikappede?

- Ikke nødvendigvis, man kunne jevnet disse kostnadene ut på boligene, for eksempel om man bygget en blokk. Dette kunne også vært et pålegg, sier Batta.

En annen måte å gjøre det på, er at Husbanken kan ha støtteordninger for bolig der det stilles ekstraordinære krav, eller at man får dekket merkostnader av husbanken.

- Det er to måter å løse økonomien i dette på i et bygg, at kostnadene fordeles, eller en støtteordning for det som er ekstraordinært. Det de gjør nå er at ingen får støtte, mens alle får en merkostnad, sier Batta.

Hvor mye er din bolig verdt?
Finn ut med vår boligkalkulator

- Kjenner lusa på gangen

En annen ting Batta er redd for, er ringvirkninger av de nye lovendringene.

- Vi er redde for at dette begynner med nye boliger, men at det kommer til å komme krav i forbindelse med rehabilitering av gamle boliger.

- Vi kjenner lusa på gangen. Det blir plutselig også gjeldende for dem som skal rehabilitere eller pusse opp, sier Batta.

Huseiernes landsforbund-lederen synes det er mye penger å bruke, på en utbedring og en standard som ikke er nødvendig i alle bygninger i Norge.

- Det er sløsing med samfunnets ressurser i stor skala.

* 90.000 kroner var hentet fra Aftenposten.nos artikkel av 17. mars 2010. Denne er nå rettet opp, slik at anslaget over hvor store kostnader som er knyttet til baderomet er 40-50.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer