Nå blir det enda vanskeligere å låne

Finanstilsynet vil stramme inn bankenes utlånspraksis ytterligere.

BEGYNN Å SPARE NÅ: Finanstilsynet foreslår å øke kravet til egenkapital til 15 prosent av boligens markedsverdi. Foto: Colourbox.com
BEGYNN Å SPARE NÅ: Finanstilsynet foreslår å øke kravet til egenkapital til 15 prosent av boligens markedsverdi. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du det var hardt å etablere seg på boligmarkedet i dag? Nå kan det bli enda vanskeligere. Finanstilynet annoserte i dag at de vurderer å stramme inn retningslinjene for bankenes utlånspraksis til å kjøpe bolig.

Under 34 år? Slik får du bankens beste rente

Bakgrunnen for dette er hvordan bankene har respondert på tidligere innstramminger. I mars 2010 ba Bjørn Skogstad Aamo, daværende direktør i Finanstilsynet, bankene om å gå grundig igjennom alle lånesøkader, og at lån ikke burde overstige 90 prosent av boligens verdi. I tillegg har situasjonen i boligmarkedet og boliglånsundersøkelsen for august 2011 vært lagt til grunn for den varslete innskjerpingen.

– Den sterke veksten i boligpriser og husholdningsgjeld øker risikoen for finansiell ustabilitet. Finanstilsynets boliglånsundersøkelse for 2011 viser at andelen boliglån med høy belåningsgrad øker, og et eget tilsyn med utlånspraksis i utvalgte banker viser at kredittvurderingene bør bedres, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen i en pressemelding.

Tilsynet foreslår nå å senke nivået for forsvarlig belåningsgrad fra 90 til 85 prosent av boligens markedsverdi. Det foreslår også at bankene skal ta høyde for en renteøkning på fem prosentpoeng når de vurderer betalingsevne, en noe høyere sats enn de fleste bankene opererer med i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer