Nå blir det mindre lønnsomt å investere i bolig

Kan endre reglene om botid for å slippe skatt når du selger.

Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen foreslår å skjerpe kravene til botid.  Foto: Per Ervland
Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen foreslår å skjerpe kravene til botid. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den avtroppende regjeringen foreslår å endre reglene om botid i gevinstbeskatningen av bolig.

– Skattefri (ikke fradragsberettiget) andel av gevinst (tap) settes lik forholdet mellom tiden eieren har bodd i boligen og tiden eieren har eid boligen, skriver den avtroppende regjeringen i sitt forslag til Statsbudsjettet for 2014.

Denne endringen vil gjøre sparing i bolig nummer to langt mindre lukrativ enn med dagens regler.

– Med endringene vil botidsreglene fungere langt mer i tråd med intensjonen, og en vil begrense mulighetene til å unngå eller unndra skatt ved salg av ekstra boliger.

20 år tilbake i tid

- Det nye forslaget har ikke vært ute på høring – og nærmest vedtatt uten at man får sett på konsekvensene av forslaget, påpeker Peter Batta, i Huseiernes Landsforbund. Foto: Heiko Junge / Scanpix
- Det nye forslaget har ikke vært ute på høring – og nærmest vedtatt uten at man får sett på konsekvensene av forslaget, påpeker Peter Batta, i Huseiernes Landsforbund. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer


Administrerende direktør i Huseiernes landsforbund (HLF) Peter Batta er oppgitt over det nye forslaget.

– Dette er å gå 15-20 år tilbake i tid, sier Batta til DinSide.

Det mener han bokstavelig. Modellen for gevinstbeskatning av bolig var ikke så ulik den som nå er foreslått innført om vi går en 15-20 år tilbake i tid, forklarer Batta.

– Denne ordningen ble avviklet fordi den var komplisert, den ga merarbeid uten noen særlige merinntekter for Staten.

Merarbeidet vil komme i flere ledd. Som boligeier må du føre nøye regnskap over boligen din: Når du bor der, når du ikke bor der - og hva du bruker på å oppgradere.

Batta tror imidlertid ikke at forslaget kommer til å bli gjennomført med den nye regjeringen, og vil be den nye regjeringen om å forkaste forslaget.

– Dagens ordning har fungert tilfredsstillende, jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen skal tukle med en modell som virker.

Dagens metode for å beregne gevinst og tap endres ikke: Dette må du skatte av når du selger bolig

Minst 12 av de siste 24 månedene

- Det nye forslaget har ikke vært ute på høring – og nærmest vedtatt uten at man får sett på konsekvensene av forslaget. Peter Batta, Huseiernes Landsforbund


Ifølge dagens regelverk vil du slippe å skatte på inntjening av boligen dersom du har bodd i den i minst 12 av de siste 24 månedene, uavhengig av hvor lenge du har eid boligen.

Med de nye reglene vil gevinstbeskatningen knyttes opp mot hvor lenge man har bodd i boligen. For eksempel dersom du har eid en bolig i ni år og bodd i den i tre av disse årene, vil du måtte skatte av to tredjedeler av eventuell gevinst.

Merk også at dette vil reverseres når det kommer til eventuelt tap når du selger bolig. Per i dag vil du få fradrag for tapet om du har bodd i boligen mindre enn 12 av de siste 24 månedene.

Alt om å selge bolig på DinSide.no

Unntak

Har du bodd i boligen hele perioden du har eid den, vil du fortsatt skjermes. Det samme gjelder om du har bodd i den de siste 20 årene. Hvem som har bodd i boligen utover de siste 20 årene vil altså ikke regnes med.

For å unngå unødvendig mye byråkrati (eller det regjeringen kaller uforholdsmessig mange beregninger av gevinster der kun en liten andel av gevinsten er skattepliktig), skal man se bort i fra bortfall av eiertid dersom dette gjelder mindre enn 15 prosent av eiertiden - og mindre enn ett år.

Dette skal ikke betraktes som et bunnfradrag om man overstiger denne tiden, vil all tid man ikke har bodd i boligen bli tatt med i beregningen av skattepliktig gevinst aller fradragsberettiget tap.

Endringen er foreslått innført med virkning fra og med inntektsåret 2014, men med en overgangsordning for alle som oppfyller vilkårene for gevinstfritak etter gjeldende regler innen 13. oktober 2014. Disse vil bli skattlagt etter dagens regler, gitt at de selger innen utgangen av 2014.

Alt om Statsbudsjettet 2014

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer