Holdbarhet på mat som er utgått på dato

Nå blir det mulig å kjøpe mat som er gått ut på dato også i vanlige matbutikker

Mat som er gått ut på dato – men likevel er helt grei å spise – blir nå å finne i butikkene.

SATSER MER PÅ MAT SOM ER GÅTT UT PÅ DATO: Nå vil vanlige matbutikker selge mer av mat som er gått ut på dato. Foto: NTB scanpix
SATSER MER PÅ MAT SOM ER GÅTT UT PÅ DATO: Nå vil vanlige matbutikker selge mer av mat som er gått ut på dato. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Målet er å halvere matsvinnet i god tid før 2030, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000. Som første store kjede vil Rema selge enkelte kjøttprodukter som har passert best før-dato.

Nøkkelen er holdbarhetsindikatoren Keep-it. Den er festet på emballasjen og ser ut som et termometer. Instrumentet måler temperatur over tid. En skala viser antall dager med holdbarhet og en markør som teller ned til null.

De siste årene har det dukket opp flere og flere butikker som selger nettopp varer med begrenset holdbarhet eller varer som har gått ut på dato. Dette er butikker som Holdbart og Matsmart - i tillegg til mange mindre og veldig lokale butikker rundt omkring.

Men nå kommer dette altså i større grad også i vanlige dagligvarebutikker.

Datoskrekk

– Norske forbrukere har datoskrekk. Mange vegrer seg for å kjøpe mat som nærmer seg best før-datoen. Holdbarhetsindikatoren viser den faktiske holdbarheten og kan derfor gi informasjon om at maten er helt trygg å spise, selv etter at best før-datoen er passert, sier administrerende direktør Kristen A. Hovland i Keep-it Technologies.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer