Plastmaterialer er populære på kjøkkenet. Vi bruker bokser til restemat. Drikkeflasker til vann. Og sleiver og røreskjeer slik at vi kan røre i teflongryten uten å ødelegge den. Men noen plastmaterialer avgir giftige stoffer når de kommer i kontakt med mat.
EU har strammet inn på reglene over hvilke plasttyper som er tillatt, men dette har dessverre ikke vist seg å være nok. Problemet er særlig stort når det kommer til kjøkkenredskaper fra kinesiske produsenter. Til tross for påbud og strenge regler, sendes det gang på gang kjøkkenredskap til Europa som ikke tilfredsstiller EU-krav. Nå strammer EU inn reglene, melder det danske nettstedet forbrukerkemi.dk.
Les også: Advarer mot kjøkkenredskap i svart plast
Avgir kreftfremkallende stoffer
Det er plastmaterialet polyamid, også kalt nylon, og melamin som kan være problematisk. I utgangspunktet skal ikke disse være giftige, men stikkprøver viser at ikke alle er like sikre, spesielt når det kommer til import fra Kina og Hong Kong.
Melamin kan avgi for mye formaldehyd, mens polyamid kan frigi for mye primære aromatiske aminer. Dette kan være kreft- og allergifremkallende, og skade arveanleggene.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger