Støtte opp hageplanter

Nå bør du gjøre dette

Høstvinden kan herje med de høyreiste hageplantene - slik beskytter du dem.

PLANTESTØTTE: Prydbusker, høyreiste stauder og frukttrær kan alle knekke tvert av når høstvinden setter inn for fullt. Derfor må de beskyttes riktig. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø.
PLANTESTØTTE: Prydbusker, høyreiste stauder og frukttrær kan alle knekke tvert av når høstvinden setter inn for fullt. Derfor må de beskyttes riktig. Tipsene får du i artikkelen under! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Om sommeren strekker de høye staudene og vakre hagebuskene seg mot solen, men når høstens ruskevær begynner å herje, kan plantene lett falle med hodet rett ned i bedet, og i verste fall knekke tvert av.

Så hvordan kan du beskytte dem i høst?

Her får du ekspertrådene.

Binde opp trær og busker

- Det viktigste er å binde opp høye trær og busker slik at vinden ikke får tak i planten. På frukt- og prydtrær som kanskje er mest utsatt for vind, anbefaler vi å sette ned to-tre staurer rundt planten når den plantes, sier Knut Tveit, kategoriansvarlig planter og blomster hos Hageland.

Staurer vil si høye stolper som du da binder treet sammen med strie eller egne gummibånd som selges på hagesentrene.

- På større prydbusker kan man gjøre det samme, men da holder det ofte med én staur som holder hovedgrenene oppe, tipser Tveit videre.

STAUR: Høyre trær og busker må bindes fast til staur slik at de ikke knekker i vinden. Foto: Plantasjen.
STAUR: Høyre trær og busker må bindes fast til staur slik at de ikke knekker i vinden. Foto: Plantasjen. Vis mer

Plantestøtter rundt stauder

Høyreiste, flerårige stauder, må også støttes opp for at ikke vær og vind skal rive dem ned. Da bør du gå til anskaffelse av egnede plantestøtter som blant annet selges på hagesentrene.

KRÆSJ: For å unngå at de høyreiste hageplantene faller ned mot bakken, slik som dette, må de støttes opp med egnet plantestøtte. Foto: Linn Merete Rognø.
KRÆSJ: For å unngå at de høyreiste hageplantene faller ned mot bakken, slik som dette, må de støttes opp med egnet plantestøtte. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det er lurt å sette opp plantestøtter før staudene blir for høye, råder Merete Hugaas ved Hagespesialisten AS. Flere av staudene har også godt av å klippes noe ned.

- Noen høye stauder, for eksempel purpursolhatt, kan bli høy og blomstrer utover høsten. Der klipper jeg av visne blomsterstander ned til et bladhjørnet, for der ligger anlegg til nye blomster som da vil komme. I tillegg bruker jeg plantestøtter. Mange stauder får nytt flor hvis visne blomsterstander klippes ned til der det kommer et nytt blad. Dette gjelder prydsalvie, kattehale og mange flere, forteller Hugaas.

STØTTE: Unngå at vinden knekker plantene med en skikkelig plantestøtte. Foto: Linn Merete Rognø.
STØTTE: Unngå at vinden knekker plantene med en skikkelig plantestøtte. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Andre høyreiste stauder som ridderspore blomstrer av tidlig, så den kan klippes helt ned på våren.

- Og allium er en løkplante og den blomstrer i mai, og deretter må den klippes ned, legger eksperten til.

Allerede knekt av?

Alle stauder er flerårige. Det betyr at på senhøst dør den overjordiske delen, mens rota overlever:

- Alle stauder skal hovedsakelig klippes helt ned til bakken på våren, cirka i begynnelsen av april. Er det da noen stauder som knekker helt på høsten, kan de klippes ned og vil komme tilbake. Men grunnen til at de ikke skal klippes helt ned på høsten er at stengler som da dør beskytter rota for vinterskader. Men er den allerede knekt, går det bra å klippe den ned, opplyser Hugaas.

ALLEREDE KNEKT: Vent med å klippe stauder ned til våren, men har de allerede knekt av, kan de klippes helt ned også på høsten. Foto: Linn Merete Rognø.
ALLEREDE KNEKT: Vent med å klippe stauder ned til våren, men har de allerede knekt av, kan de klippes helt ned også på høsten. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Peoner er en favorittstaude i mange bed, men denne blir høy og velter fort når de tunge blomstene kommer frem. De trenger plantestøtte med det samme de plantes.

- Men etter blomstring, klipper jeg ned til et nytt blad, cirka 20-30 centimenter. På våren skal de klippes helt ned, forteller Hugaas videre.

Om prydbusker og trær som allerede har knekt i vinden kan reddes, kommer an på hvor mye som er brukket av, understreker Tveit.

- Er det bare enkeltgrener, kan man klippe disse vekk og det vil komme nye og friske greiner med tiden, sier han.

Kan frukttreet reddes?

- Men frukt- og prydtrær som har brukket i hovedstammen, er nok vanskelig å redde, da de som oftest er podet der det er en annen sort rot enn resten av treet, forklarer Tveit.

Tegn på at treplanter er døde er at bladene visner, og om man skraper på stammen, er det ikke noe frisk grønn bark like under overflaten.

Men du kan gjøre et siste forsøk:

- Man kan prøve å klippe treet eller busken helt ned til bakkenivå, og håpe på at det kan komme friske skudd opp på nytt. Men bare husk at dette ikke gjelder podede pryd- og frukttrær , avslutter Tveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer