Nå bør du male panelet

Slutten av vinteren og de tidligste vårmånedene er den beste tiden å male panel på.

Treverk utvider seg og trekker seg sammen. Senvinteren er det beste tidspunktet å male på, om du vil unngå sprekker. Foto: Frode Larsen/ifi.no
Treverk utvider seg og trekker seg sammen. Senvinteren er det beste tidspunktet å male på, om du vil unngå sprekker. Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du male panel eller annet treverk innendørs, bør du gjøre det i februar eller mars. Da er sjansen minst for at det sprekker opp i etterkant, melder Ifi.no.

Tre er et levende naturprodukt, og vil krympe og svelle i takt med luftfuktigheten. Når treet beveger seg kan det dannes sjenerende sprekker i malingen. Og det er i vintermånedene luften er tørrest. I tillegg sørger fyring og oppvarming for enda tørrere luft i kjølige perioder.

– Fuktighetsnivået kommer til å forandre seg fra dag til dag. Det er best å male når det er kaldt ute, og kunstig oppvarming inne, sier malermester Terje Ringdal. Han anbefaler å male panelet i februar-mars for å minske sjansen for krympesprekker.

– Da har det vært kaldt ute lenge, og man har fyra inne lenge. Da har panelet fått krympa fra seg, forsetter han og forklarer at i de varmere månedene som kommer etterpå vil treverket trekke til seg fukt og ese ut.

Lenge siden du har malt? Slik får du perfekt resultat med den nye vannløselige malingen.

Krympesprekker

Det er altså når treet tørker, og trekker seg sammen, at sprekkene oppstår.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer