Nå bør du måle radonverdiene

Jo større temperaturforskjellen er inne og ute, jo lettere er det å måle.

Har du ikke målt radonverdier i boligen din ennå, bør du gjøre det nå, mens det fortsatt er kaldt ute. Her er ulike varianter av måleutstyr, både digital - og sporfilm du sender inn til analyse.  Foto: Produsentene
Har du ikke målt radonverdier i boligen din ennå, bør du gjøre det nå, mens det fortsatt er kaldt ute. Her er ulike varianter av måleutstyr, både digital - og sporfilm du sender inn til analyse. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du sjekket radonverdiene i boligen din? Her i Norge er vi ekstra utsatt for den skadelige gassen, og mange lever med den i boligen uten å merke det. Har du ikke sjekket, bør du gjøre det nå mens det ennå er kaldt. Det er nemlig nå radonverdiene er høyest. Når boliger varmes opp, stiger den varme luften oppover og det blir et undertrykk i de laveste etasjene. Det er da radon siver inn om det finnes i området.

Les også: 450.000 utsatt for livsfarlig radonstråling hjemme

Er du i faresonen?

Radon er en usynlig og luktfri gass, som finnes i varierende mengde i all stein. Radon-nivåene er spesielt store i granitt og alunskifer, og Statens strålevern og Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) publiserte egne alunskiferkart et par år tilbake for de områdene der alunskiferforekomsten er størst: Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud og Hedmark. De har nå oppgradert kartsøket, og på nettsidene deres kan du selv sjekke om du bor i et utsatt område.

På NGUs nettsider kan du sjekke om du bor i et utsatt område. Foto: NGU
På NGUs nettsider kan du sjekke om du bor i et utsatt område. Foto: NGU Vis mer


Statens strålevern har også lister over hvor stor andel av boligene i hver kommune som overskrider den anbefalte grensen på 100 Bq/m3.

Det er imidlertid store variasjoner, så selv om du bor i et lavrisikoområde kan det likevel hende boligen er utsatt - eller omvendt. Men som hovedregel bør alle som bor på bakkeplan, samt første eller annen etasje, sjekke verdier i boligen.

Statens strålevern anbefaler også at du foretar en ny måling, dersom du ikke har målt de siste fem-ti årene, eller dersom du har renovert eller bygget om boligen. Litt som stivkrampesprøyten.

Så ofte bør du lufte boligen

Slik sjekker du

Her er eksempler på elektronisk radonmåler (til venstre) og en boks med sporfilm (til høyre) fra nettbutikken Tryggogsikker.no. Foto: PRODUSENTEN
Her er eksempler på elektronisk radonmåler (til venstre) og en boks med sporfilm (til høyre) fra nettbutikken Tryggogsikker.no. Foto: PRODUSENTEN Vis mer


Det kan derfor lønne seg å ta en sjekk, det vanligste er å bruke sporfilm. Statens strålevern anbefaler at du foretar målinger fra midten av oktober til midten av april. Siden radonkonsentrasjonen kan variere fra dag til dag og uke til uke, anbefaler de at du har sporfilmen hos deg over en periode på minst to måneder. Og som minimum bør du ha to sporfilmer per bolig, minst én per etasje.

Operasjonen er heldigvis langt enklere enn det kanskje høres ut: Sporfilmene er små bokser, omtrent på størrelse med fyrstikkesker. De sendes vanligvis i posten, og du setter dem selv ut, før du sender dem tilbake til et laboratorium for analyse.

Det finnes også elektroniske radonmålere som kan egne seg for borettslag eller sameier, der en skal måle på mange steder.

En oversikt over firmaer som tilbyr radonmåling finner du hos Statens strålevern.

Du kan også ta en manuell sjekk av sprekker et cetera i kjeller eller underetasje, men merk at radon også kan sive inn i boligen gjennom sprekker som ikke kan ses med det blotte øye.

Er huset kaldt? Sjekk selv hvor varmen lekker ut

Slik sikrer du deg

Fakta om Radon og kreft

  • Radon fører til lungekreft, og risikoen øker med radonkonsentrasjonen i luften inne i huset og hvor lenge du oppholder deg i en bygning med radongass
  • Hvert år dør det om lag 300 mennesker i Norge, og 1300 i Norden, av lungekreft forårsaket av radongass i innemiljøet. (Det er omtrent like mange som dør av Radon som i trafikken i Norge).
  • Dette utgjør cirka 10 prosent av alle lungekreftdødsfall i de nordiske landene
Kilde: Statens Strålevern


1. juli 2010 ble det obligatorisk med radonsperrer i alle nye boliger. Det legges membraner, og arbeidet må utføres riktig og nøyaktig, siden det ikke er mer enn en ørliten ujevn skjøt eller sprekk for å få lekkasje inn i boligen. Radonsperrer er greit å installere under bygging, men dyrt å ettermontere.

Får du målt for høye verdier, bør du straks kontakte en ekspert for råd om hvordan du utbedrer situasjonen. Ta gjerne kontakt med flere, for å høre hvilke tiltak de anbefaler (og for prisoverslag).

Tiltak for å sikre boligen kan variere, å tette igjen sprekker i konstruksjonen, aktiv trykksenkning av byggegrunnen, og å installere gode balanserte ventilasjonssystemer - eller en kombinasjon av disse. Se også faktaboks under.

Hos Radoneksperten finner du en oversikt over firmaer som legger Radonsperrer.

Slik kan du fjerne radongass fra boligen:

- Bygge inn radonbrønn i grunnen som gjennom utlufting til friluft skaper undertrykk, som forhindrer at radonholdig luft siger inn i huset gjennom utettheter.

- Legge radonmembran under huset ved bygging.

- Sørge for tettere rørgjennomføringer. Gassen kan sive inn fra grunnen ved siden av rørene.

- Tette hull, sprekker eller åpninger i kjellergulv.

- Ekstra sikring av støpeskjøter i overgangen mellom gulv og vegg. - Sørge for balansert ventilasjon.

- Øke utlufting, for eksempel med flere lufteventiler.

Tips: Sintef Byggforsk foreslår røykampuller eller myggspiral for å finne små sprekker i kjelleren. Du kan også enkelt se etter sprekker og varmelekkasje med en varmetapsmåler, slik som denne vi har testet fra Black & Decker.


Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer