Nå bør du måle radonverdiene

Jo større temperaturforskjellen er inne og ute, jo lettere er det å måle.

Har du ikke målt radonverdier i boligen din ennå, bør du gjøre det nå, mens det fortsatt er kaldt ute. Her er ulike varianter av måleutstyr, både digital - og sporfilm du sender inn til analyse.  Foto: Produsentene
Har du ikke målt radonverdier i boligen din ennå, bør du gjøre det nå, mens det fortsatt er kaldt ute. Her er ulike varianter av måleutstyr, både digital - og sporfilm du sender inn til analyse. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du sjekket radonverdiene i boligen din? Her i Norge er vi ekstra utsatt for den skadelige gassen, og mange lever med den i boligen uten å merke det. Har du ikke sjekket, bør du gjøre det nå mens det ennå er kaldt. Det er nemlig nå radonverdiene er høyest. Når boliger varmes opp, stiger den varme luften oppover og det blir et undertrykk i de laveste etasjene. Det er da radon siver inn om det finnes i området.

Les også: 450.000 utsatt for livsfarlig radonstråling hjemme

Er du i faresonen?

Radon er en usynlig og luktfri gass, som finnes i varierende mengde i all stein. Radon-nivåene er spesielt store i granitt og alunskifer, og Statens strålevern og Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) publiserte egne alunskiferkart et par år tilbake for de områdene der alunskiferforekomsten er størst: Akershus, Oslo, Oppland, Buskerud og Hedmark. De har nå oppgradert kartsøket, og på nettsidene deres kan du selv sjekke om du bor i et utsatt område.

Statens strålevern har også lister over hvor stor andel av boligene i hver kommune som overskrider den anbefalte grensen på 100 Bq/m3.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer