Nå bør du refinansiere

Kutt renteutgiftene med tusener, hvert år.

Du har ingen ting å tape på å refinansiere boliglånet, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.  Foto: Colourbox / DnB NOR
Du har ingen ting å tape på å refinansiere boliglånet, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR. Foto: Colourbox / DnB NOR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene er tilbake på toppnivået fra 2007. Hele prisfallet, både før og i løpet av den verste perioden av fianskrisen, er tatt tilbake av en jevn og trutt oppgang i vår. Men hvor lenge vil det vare?

Ekspertene er uenige på akkurat dette punktet, men ett enes de om: Boligprisoppgangen kan ikke fortsette evig. En av hovedgrunnene til dette, er en ventet renteoppgang i høst. Så med boligpriser på topp og renter på bunn, er vårt beste råd til alle som har boliglån: Nå bør du refinansiere.

For jo større sikkerhet du har for lånet ditt, jo bedre vilkår vil banken gi deg.

Finn det beste boliglånet for deg med vår nye Boliglånskalkulator

Ingen ting å tape

Dette bekrefter Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøknom i DnB NOR.

Sidsel Sodefjed Jørgensens råd er klart: Du har ingen ting å tape på å prute på renten nå! Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensens råd er klart: Du har ingen ting å tape på å prute på renten nå! Foto: DnB NOR Vis mer


- Det er ingen risiko ved å reforhandle nå, du har ingen ting å tape, sier Sodefjed Jørgensen til DinSide. - Skulle boligprisene stige videre, kan du jo bare reforhandle igjen.

Reforhandler du lånebetingelsene dine hos din eksisterende bank, vil ikke denne kreve gebyrer. Men i noen tilfeller vil du kanskje måtte bruke noen kroner før du reforhandler. Det varierer nemlig hvilke krav banken har til dokumentasjon for å reforhandle lånet. Noen banker krever at du fremlegger ny takst fra takstmann, noen godtar meglertakst, noen banker lar deg bruke DinSides boligtakstkalkulator, mens andre ikke behøver dette fordi de kjenner området godt.

- Sjekk hva banken din krever før du reforhandler, så slipper du å bruke penger på dokumentasjon du ikke trenger, er Sodefjed Jørgensens råd.

Har du reforhandlet lånet ditt, eller har du planer om å gjøre det nå? Da vil vi gjerne snakke med deg! Send en mail til bolig@dinside.no

Bør du bytte bank?

- Du bør ikke reforhandle lenger når du har kommet innenfor laveste rente. Når du er der, bør du heller se deg rundt i markedet for å se om du har den beste løsningen for dine bankbehov totalt sett. Det er ikke nødvendig å true med en annen bank til å begynne med.

Dersom du vet med sikkerhet at du vil få bedre vilkår i en annen bank, kan imidlertid dette være et argument å ta med seg i møte med banken.

- Det ville jeg gjort dersom jeg var helt sikker på at jeg ville få en lavere rente i en annen bank, og var villig til å bytte.

Hun peker imidlertid på at hvilken bank som er billigst varierer, og at uansett om det har blitt lettere å bytte bank nå, innebærer det en del arbeid for deg.

- Det bør ihvertfall være en forskjell på mer enn 0,25 prosentpoeng for at det skal være noe poeng å skifte bank. Men dersom du over tid er misfornøyd med banken din, bør du bytte uansett, avslutter Sodefjed Jørgensen.

Hvor mye kan du spare på å kutte renten? Regn ut med DinSides renteendringskalkulator.

Tips til reforhandling

Forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm råder deg til å sjekke tilbudet fra andre banker før du går i møte med banken din.

- Det er naturlig at du sjekker at den renten du får på lånet ditt er konkurransedyktig.

I tillegg bør du også tenke over om du ønsker å endre type lån, for eksempel fra et ordinært lån til et rammelån.

- Har du planer for eksempel om oppussing fremover? Snakk med banken og lag en plan for dette.

Les også: Det blir bare billigere å billigere å bo

Hvor mye kan du spare?

Uansett om du får lavere rente fordi du presenterer tilbud fra konkurrerende banker, eller kan vise at du har økt verdi på sikkerheten for lånet ditt, er det mye å spare.

La oss si at du har et lån på en million, med cirka 18 års løpetid igjen. For hvert kvarte prosentpoeng du får kuttet renten med, sparer du omtrent 890 kroner i året; likeledes vil du spare 3.400 kroner i året dersom renten kuttes med et prosentpoeng. Og har du valgt feil bank, kan du spare ekstremt mye mer.

Et av de beste rentetilbudene dersom du har lånt mindre enn 80 prosent av boligens verdi, er fra Sparebanken Volda Ørsta, på 3,128 prosent (effektiv rente). Har du derimot lån i Etne Sparebank, er renten på 5,296 prosent. Har du et lån på en million, og 20 års nedbetalingstid, vil du kunne spare 8.185 kroner per år. Har du to millioner, vil du spare 16.370 kroner per år.

Har boligen steget såpass mye i verdi - eller du har betalt ned så mye på lånet ditt - at du nå har lån innenfor 60 prosent av boligens verdi kan du spare enda mer. 2,972 prosent er det beste rentetilbudet fra SpareBank1 Gran, og du vil spare 8.720 kroner per år på å bytte fra Etne Sparebank.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer