Nå er det dagen derpå som gjelder

Fra torsdag er det nye spilleregler i boligmarkedet.

PÅ BOLIGJAKT? Fra torsdag må du forholde deg til små endringer i reglene om budgivning. Foto: Colourbox.com
PÅ BOLIGJAKT? Fra torsdag må du forholde deg til små endringer i reglene om budgivning. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 1. juli trår endringene i den nye eiendomsmeglingsforskriften i kraft. For deg som skal kjøpe bolig er det i sær én endring som vil få betydning for deg. Du kan nå vinke farvel til 24-timersregelen, regelen som sier at tidligste frist du kan sette på et bud er 24 timer etter siste annonserte visning.

Nå er fristen du må forholde deg til klokken 12, dagen derpå, som gjelder.

- Dette er en klar forbedring for både kjøper og selger, og også meglere, sier Christian Vammervold Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DinSide.

En liten forskyvning av tidspunkt vil rett og slett gjøre bolighandelen enklere for alle parter, forklarer Dreyer. For der flere budrunder i dag avsluttes på kveldstid, vil de med de nye reglene ha naturlig avslutningspunkt i løpet av arbeidsdagen. Dette har flere klare fordeler. Det vil ikke kollidere med andre visninger megleren har på ettermiddagen - og det vil være enkelt for megler å sjekke finansiering.

Smart triks for deg som skal by på bolig: Slik slipper du unna å fakse inn budet

Slik virker de nye reglene

Endringen går i enkelhet ut på at alle bud som skal legges inn på en bolig ikke kan ha en kortere frist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Det betyr at når siste annonserte visning er lørdag kl 14.00, kan man ikke legge inn et bud med en kortere frist enn påfølgende mandag kl 12.00 (dersom dette da er en virkedag).

- En etterlengtet endring er endelig på plass. Dette foreslo vi for tre år siden, og nå får vi endelig de tidsfristene som er naturlige og riktige når man skal kjøpe og selge bolig i Norge, sier Dreyer. Han peker også på en faktor det kan være lett å glemme i all spenningen når du selv skal kjøpe og selge:

- Samtidig blir det mulig for eiendomsmegleren å gjennomføre sine arbeidsoppgaver innenfor normal arbeidstid. Vi er opptatt av at regelverk og rammebetingelser for eiendomsmegleryrket er lagt til rette slik at det blir mulig å stå i yrket i alle livsfaser. Det bidrar denne endringen til, avslutter Dreyer.

Skal du på visning? Her er sjekklisten

Smutthull ikke tettet

Slik omgår de reglene

Enten det er 24-timersregelen eller klokken 12-regelen som gjelder, finnes det smutthull.

Les mer: Møtt av solgt-skilt på visning


Den nye regelen kan imidlertid også omgås, slik enkelte kjøpere allerede har omgått 24-timersregelen, selv om dette også adresseres i den nye forskriften.

Ifølge de nye reglene har megler plikt til å oppfordre selger til ikke å ta imot bud direkte fra budgivere, men henvise til megler. Formålet med denne bestemmelsen er å redusere mulighetene for at kjøpere "kupper" budrunder.

DinSide: Hvorfor har dere ikke tettet dette smutthullet?

- Eiendomsmeglingsoven og forskriften regulerer eiendomsmeglers virksomhet og avtaleforholdet mellom megler og oppdragsgiver. En regel som eventuelt nekter en selger å ta imot bud fra enkeltpersoner vil være en begrensning i avtalefriheten for selger som det ikke er grunnlag for å regulere i verken eiendomsmeglingsloven eller i forskriften, skrev Anders Lande, seniorrådgiver i Finansdepartementets informasjonsavdeling, i en e-post til DinSide da vi tok opp dette temaet tidligere i vår.

- Gjennom eiendomsmeglingsloven og forskriften søkes det å unngå at selger settes under press fra budgivere ved at eiendomsmegler er forhindret fra å formidle bud med for kort akseptfrist, og ved at megler også skal frarå selger fra å akseptere slike bud.

Dette støtter meglerne.

Les mer om hva meglerbransjen sier om smutthullet her: Nye spilleregler i boligmarkedet fra 1. juli.

Forvirret av boligannonse eller prospekt? Få hjelp med DinSides Bolig-ABC

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer