Veggedyr:

Nå er det høysesong for veggedyr

August, september og oktober de mest «populære» månedene.

BLINDPASSASJER: Forsikringsselskapene får ofte et rush av henvendelser om veggedyr etter sommerferien. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
BLINDPASSASJER: Forsikringsselskapene får ofte et rush av henvendelser om veggedyr etter sommerferien. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du holdt deg hjemme denne sommeren, eller våget du deg ut på tur? Kanskje du dro til et «grønt» land når du endelig fikk muligheten? I så fall bør du lese videre. Lite er så kjedelig som å få huset invadert av veggedyr, som man typisk drar med seg hjem via kofferter og klær når man har vært på ferie.

Og det er nettopp nå, etter sommerferien, at forsikringsselskapene forventer et rush av skademeldinger – i august, september og oktober får de tradisjonelt dobbelt så mange henvendelser kontra årets øvrige måneder, ifølge Norsk Hussopp Forsikring.

På ettersommeren i fjor uttalte markeds- og kommunikasjonsansvarlig i selskapet, Inger Kringlebotten, at de fikk daglig telefoner fra fortvilte kunder.

– Veggedyrene formerer seg raskt og kan være kostbare og vanskelige å bli kvitt, derfor bør man ikke utsette å ta tak i problemet, uttalte Kringlebotten.

Slik oppdager du dem

Veggedyr er små parasitter som er rundt 5 millimeter lange. De har en tendens til å slå seg ned i nærheten av senga og lever av å drikke blodet vårt noen minutter hver natt. Det er ikke farlig å bli bitt, men bittene kan gi kløe og hevelser. Annet enn det gjør de ingen skade på bebyggelsen utover avføring.

5 millimeter er stort nok til at du kan se dem med det blotte øye, så sjekk gjerne rundt sengen, under madrassen og så videre etter små sorte prikker, som da kan være veggedyrene selv, eggene de har lagt eller ekskrementene fra dem.

BÆR: I flere av de importerte bærene kan det befinne seg insekter. Slik finner du dem! Musikk: Epidemic Sound. Reporter: Ingebjørg Iversen. Video: Berit B. Njarga / Dinside Vis mer

Særlig inntil sømmer og glidelåser har de en tendens til å gjemme seg, og de legger typisk 4-5 egg – hver dag.

Slik blir du kvitt dem

Å bli kvitt veggedyr er dessverre ingen lett affære. For en tid tilbake kunne Dinside rapportere om at gift ikke lenger virket på veggedyr.

Krypene var nesten utryddet i Norge på 50-tallet, men har blomstret opp igjen spesielt de siste 15 åra – både fordi de er blitt motstandsdyktige mot giften og fordi vi reiser mer enn før. Fra 2007 til 2015 økte antall årlige veggedyrbekjempelser med 400 prosent i Norge.

I stedet for gift bruker skadedyrselskapene nå andre metoder, som inkluderer varme-/kuldebehandling av innbo, mens det i selve boligen gjøres varmebehandling i sprekker, støvsuging, utlegging av ikke-giftig pulver og i de verste tilfellene sprøyting.

Prisen kan fort komme opp i 25-30.000 kroner.

Slik unngår du dem

Det beste er å være føre var og unngå å få dem med hjem i utgangspunktet.

Det er selvsagt lettere sagt enn gjort, men det er lurt å gjøre det til en rutine å sjekke rundt sengen, madrasser og lignende når du sover borte. Finner du noen, bør du be om å få et annet rom.

Lurt er det også ikke å legge kofferter og klær på senga eller på gulvet, men heller bruke en bagasjeholder om hotellrommet har det, eller til og med badekaret.

Selv om hotellrommet ser rent og pent ut, kan det være at det er infisert av veggedyr. Gjør det til en vane å sjekke hver gang du ankommer et nytt reisemål. Foto: Pavel L/Shutterstock/NTB scanpix
Selv om hotellrommet ser rent og pent ut, kan det være at det er infisert av veggedyr. Gjør det til en vane å sjekke hver gang du ankommer et nytt reisemål. Foto: Pavel L/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Når du kommer hjem, kan det være smart å pakke ut bagasjen enten ute eller over badekaret og riste tøyet kraftig. Vaskes tøy på 60 grader, dør eventuelle veggedyr. Det samme gjør de etter tre døgn i fryseren (18 minusgrader).

Husk også at det ikke bare er i kofferten fra ferietur veggedyrene kan invadere hjemmet ditt – de kan også gjemme seg i møbler og lignende du tar med inn i boligen, for eksempel ved bruktkjøp.

Deler av saken har vært publisert på Dinside også tidligere. Oppdatert 12. august 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer