- Nå er det kjøpernes marked

Drømmer du om hytte ved sjøen, er kanskje dette sommeren du bør slå til.

Er drømmen hytte ved sjøen, er det gode tider nå.  Foto: Colourbox.com
Er drømmen hytte ved sjøen, er det gode tider nå. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er tre ting du betaler ekstra for når det gjelder prisene for fritidsboliger ved sjøen. Standard, strandlinje og båtplass.

Har eiendommen strandlinje er den verdt 35 prosent mer enn hytter uten. Dette kom frem på presentasjonen av Eiendomsmeglerforetakenes forenings (Eff) første analyse av fritidsboliger ved sjøen. Prisnedgangen startet først i fjerde kvartal 2008, sier Torbjørn Ek, nestleder i Eff. Det er kun sjøhytter, ikke leiligheter, som har vært med i undersøkelsen.

Analysen er utført av MakroSikt på oppdrag for Eff i samarbeid med Finn, og det skal være den mest ofattende undersøkelsen av sjøhytter noensinne. Undersøkelsen tar for seg prisutviklingen fra januar 2003 til mai 2009.

Standard, spesielt om hytten er bygget etter 2000, påvirker prisen positivt med 25-30 prosent i forhold til hytter bygget før 1970.

- Men standard betyr relativt mindre enn beliggenhet ved sjøen sammenlignet med hytter på fjellet, sier Ek.

Har du egen strandlinje kan du plusse på 35 prosent på prisen i forhold til en hytte som ikke har det. Har du brygge eller båtplass i tillegg, øker dette verdien med 15 prosent. Avstanden til sjøen har også mye å si for verdien. En hytte som ligger nærmere sjøen enn 50 meter er verdt 25 prosent mer enn en som ligger femti til hundre meter fra sjøen.

Hvor mye er hytten verdt? Sjekk med vår hyttetakstkalkulator

- Kjøpers marked

I 2008 falt prisene på gjennomsnittshytten ved sjøen for første gang på flere år, med 2 prosent. - Det kan se ut som om toppen er passert, sier Ek.

- En del av grunnen kan nok være generasjonsskifte, og at arvingene ikke har råd til å overta, sier Ek.

Nå kan kommunene selv bestemme om de vil fjerne slektskapsparagrafen.Nå kan du få boplikt om du arver, og tape millioner.

Den norske snitthytten

MakroSikt har tatt utgangspunkt i medianhytten. Denne kostet rundt 1,8 millioner kroner i 2008, er bygget mellom 1970 og 1989 og er på rundt 80 kvadratmeter.

- Hytter ved sjøen er i snitt eldre og med lavere standard enn på fjellet. Standarden har økt etterhvert, i løpet av de siste 10-20 årene har den gått dramatisk opp. Likevel finnes det fortsatt perler med god beliggenhet, men med relativt lav standard, sier Ek.

Dyrest i Lillesand

Den dyreste snittprisen på hytter finner vi i Lillesand, her er snittprisen på fritidsboliger ved sjøen 5,6 millioner kroner. I Tjøme er snittprisen 5,58, mens Sandefjord er hakk i hæl med 5,47 millioner.

De dyreste kommunene å eie hytte i: Her må du betale eiendomsskatt på fritidsboliger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer