- Nå er det opp til myndighetene

SSBs forskningsdirektør tror på snarlig utfall av finanskrisen.

Ådne Cappelen vil ikke garantere utfallet av dagens urolige situasjon, men tror vi vil få vite det snart.  Foto: SSB
Ådne Cappelen vil ikke garantere utfallet av dagens urolige situasjon, men tror vi vil få vite det snart. Foto: SSB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Men Ådne Cappelen, forskningsdirektør i SSB, vil heller ikke utelukke at det kan bli tøft fremover.

På NHHs budsjettseminar denne uken refset Victor Norman, professor ved Norges Handelshøyskole, dagens regjering for dens tiltak mot finanskrisen, og han sammenlignet det norske boligmarkedet med det amerikanske.
- Staten undervurderer den norske boligboblen. Vi har en boligboble som nesten er av amerikanske dimensjoner, sa Norman til Dagens Næringsliv.

- Vår oppfatning er ikke at man står ovenfor en krise, sier Cappelen til DinSide.

- Vi vurderer det slik at hvis sentralbanken og myndighetene lykkes med å tilføre markedet likviditet, og hindre en kollaps i likviditeten i bankvesenet, kan dette gå rimelig bra. Men hvis en skulle mislykkes i pengepolitikken på kort sikt, og kredittkanalene i økonomiens stopper opp, kredittkrise, da kan det bli ille.

Menigmanns guess

Hva tror du kommer til å skje med boligprisene? (Avsluttet)
De skal litt lenger ned, før det snur om et - to års tid(46%) 201
Syv fete, syv magre... nå skal det mye og lenge ned før det snur(32%) 140
Jeg tror det verste er over, og at boligprisene snart skal oppover(22%) 96
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Alt om finansuroen på DinSide Økonomi

Hva skjer med boligprisene?

Ikke nødvendigvis beroligende ord fra Cappelen. Men hva tror han skjer med boligprisene, dersom det verste skulle skje?

- Mislykkes myndighetene - ja da er det menigmanns guess, hva som skjer med boligprisene, sier Cappelen, og legger til: - Men da skal man virkelig mislykkes i politikken.

Cappelen vil ikke avvise muligheten for en krise, eller at det ene utfallet er mer sannsynlig enn det andre. Men han kan berolige oss med at han heller i en retning, der han tror det skal løse seg.

- Myndighetene vil selvfølgelig sette alt inn på at vi skal unngå en stor krise. Og om de mislykkes eller lykkes får man vite i løpet av kort tid.

Mens vi snakker med Cappelen er han i ferd med å gjøre de siste beregningene for SSBs nye prognoser for norsk økonomi. Disse legges frem mandag 13. oktober klokken 10. Følg med på DinSide Økonomi

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer