Nå er det på tide å pensjonere dørselgeren

KOMMENTAR: Vi trenger ikke dørsalg i 2016.

DØRSALG - NEI TAKK: Jeg vil velge selv når jeg skal være kunde, og hos hvilket selskap - ikke hos det som tilfeldigvis dukker opp på døra hjemme. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
DØRSALG - NEI TAKK: Jeg vil velge selv når jeg skal være kunde, og hos hvilket selskap - ikke hos det som tilfeldigvis dukker opp på døra hjemme. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rekk opp hånda den som kjenner seg igjen i følgende scenario:

Du har kommet hjem fra jobb, sprunget innom matbutikken, rasket med deg en handlekurv med ett eller annet som kan funke til middag, og skynder deg hjem for å kokkelere for sultne barn.

Når maten endelig står på bordet og middagsroen senker seg, ringer det på døra.

«Hei, jeg er dørselger og kommer og forstyrrer deg midt i middagen. Du vil ikke høre om produktet jeg selger, som du i utgangspunktet ikke er interessert i?»

HUSK: Du har angrefrist ved dørsalg

Man kan si mye om dørselgere, men å ta et hint er de ikke så flinke til. Og ja, jeg innser at det er jobben deres. Hvis de ikke selger, tjener de heller ikke særlig bra.

Det er bare dét at det ikke frister med verken støvsuger, alarm eller TV-pakker når middagsroen har senket seg, og det som står på plakaten er å ha en hyggelig familiestund rundt middagsbordet, ikke å være forbruker i eget inngangsparti.

Det er nemlig her hele grunnproblemet ved dørsalg ligger, i det minste for min del, og jeg tipper flere tenker det samme: Jeg vil selv velge når jeg har behov for ett produkt, når jeg skal kjøpe det og fra hvem.

STØVSUGER VIA DØRSALG? Ofte opererer støvsugerselgere med stive priser, og i FTU er det flere som klager på støvsugeren som ble kjøpt på døra. Er du ikke interessert, si nei.  Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX:
STØVSUGER VIA DØRSALG? Ofte opererer støvsugerselgere med stive priser, og i FTU er det flere som klager på støvsugeren som ble kjøpt på døra. Er du ikke interessert, si nei. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX: Vis mer


Trenger jeg for eksempel støvsuger, er det fordi:

  1. Den gamle virker ikke.
  2. Den gamle virker ikke godt nok.
  3. Jeg har lyst på en ny og bedre modell.
Dersom ett av disse punktene slår til, og jeg får lyst til å kjøpe ny støvsuger, da vil jeg velge selv hvilken modell, og hvor jeg skal kjøpe den.

Og når vi i tillegg befinner oss i 2016, kanskje midt i internettets gullalder, kan jeg faktisk velge å kjøpe støvsugeren fra mitt eget hjem. Hallo - vi har vel alle hørt om netthandel? Og det beste av alt:

Jeg kan gjøre det når det passer for meg. Ikke når det passer for en svensk dørselger på provisjon ...

LES OGSÅ: - Voks opp, Securitas Direct!

Hva synes du om dørsalg?

(Avsluttet)
Det burde ikke vært tillatt(82%) 1913
Av og til syns jeg det kan være plagsomt(10%) 240
Jeg har ingenting i mot det(8%) 177
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og la meg presisere med en gang: Jeg har forståelse for at man må ha en jobb, og å være dørselger er et yrke så godt som alle andre (på lik linje med oss andre forhatte journalister og bruktbilselgere).

Men det er hele konseptet med dørsalg det er noe galt med.

En forbruker som får ta sine egne avgjørelser, og som i tillegg blir tilbudt gode priser, god service og et godt produkt, er en glad og fornøyd kunde.

Selger man produkter under disse premissene, trenger man ikke å sende folk hjem på døra til folk.

Da velger de faktisk disse produktene helt på egenhånd.

LES OGSÅ: Derfor vil jeg ikke være medlem i butikkenes kundeklubber

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer