Gjør boligen vinterklar

Nå er det tid for å fjerne denne

Dersom du eier en bolig er det en hel del du bør gjøre klart nå, før det blir for kaldt ute.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Det er ikke lite som må på plass før vinteren melder sin ankomst, dersom du er huseier. Alt fra å kople av vannslangen, sjekke taket og tømme takrenna for høstløv, til å ta inn utemøbler og planter som ikke er hardføre.

Forrige vinter forårsaket frosten over 9200 vannskader, viser skadestatistikken fra forsikringsselskapet If.

Utekrana

Det er utekrana som får skylden for mange av frostskadene.

– Årsakene til frostskadene i hus, hytter og bedrifter er flere, men en del glemmer dessverre å skru igjen vanntilførselen til utekrana. Da fryser vannet i rørene under frost, og isproppen forplanter seg videre innover i rørsystemet. Rørbrudd kan skje rått og brutalt, med kjelleren full av vann på noen minutter, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Det man fort kan glemme, er at man ikke bare bør fjerne vannslangen fra utekrana. Det er nemlig flere ting man bør huske på.

Fra utsiden må man både fjerne hageslangen og tømme den for vann, men også skru av krankoblinga mellom utekrana og slangen.

I tillegg forteller Clementz at selv om veldig mange boliger har frostsikre kraner, bør man uansett skru igjen stoppekrana fra innsiden av boligen.

– Når du har skrudd igjen stoppekrana, bør du gå ut igjen og la vannrestene i røret sildre ut, sier han.

Har du en vegghengt slangetrommel, bør du ta denne ned fra veggen og legge den inn for vinteren.
Har du en vegghengt slangetrommel, bør du ta denne ned fra veggen og legge den inn for vinteren. Vis mer

Ta ned hele trommelen

Olav Anton Råken hos VVS Eksperten anbefaler å skru ned hele den vegghengte slangetrommelen og legge den inn for vinteren.

– Bare ta ned hele trommelen, som regel er de lette å ta opp og inn, sier han.

Han forteller at hvis man har frostfri kran og man ikke kobler av slangen, kan det bli stående vann i veggen.

– Om det ryker kan det bli vannskade, sier Råken.

Ta ut slangen

Dersom du har en slangetrommel som ikke er festet til veggen, bør du også ta ut slangen fra denne, selv om den ligger godt pakket inn i huset sitt.

– Fjern slangen fra kranen, trekk slangen ut av selve boksen og tøm den så mye som mulig. Selve produktet er frostfritt, men plast er ekstra følsomt for slag og støt, spesielt i frostvær, forteller Ingrid i Gardenia kundeservice.

Hun understreker at dersom man har en vegghengt trommel, kan man ikke selv ta ut og inn slangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer