Vintertips til boligen

Nå er det viktig at du ikke gjør denne ventiltabben

Unngå dårlig inneklima, lekkasjer og vannskader.

HELÅRSBRUK: Bor du i en bolig med ventiler, bør du ikke lukke dem selv om det er vinter. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HELÅRSBRUK: Bor du i en bolig med ventiler, bør du ikke lukke dem selv om det er vinter. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kulda og det store snøfallet vi har opplevd mange steder i landet den siste tiden, og på Østlandet spesielt siste døgnet, er ingen spøk for boligen din. Heldigvis kan mange av utfordringene løses med litt egeninnsats.

Det første du bør gjøre er å åpne ventilene, selv om det er kaldt ute. Ja, du leste riktig.

Hold ventilene åpne

Stenger du alle ventiler om vinteren for å unngå kald trekk, kan luftskiftet i boligen bli for lite, ifølge Sintef. Det kan utvikle seg til å bli en fuktbombe.

Resultatet blir gjerne at det hoper seg opp fukt, som igjen fører til at det dugger og rimer på vinduene. Det kan også føre til kondens og soppvekst på innsiden av dårlig isolerte yttervegger bak møbler og skap.

I tillegg kan dårlig ventilasjon øke sannsynligheten for heksesot, som er svarte skjemmende flekker som setter seg på vegger og i taket. For selv om det er sammensatte årsaker til at heksesot blir dannet, er det et fellestrekk som går igjen.

– Et fellestrekk ved denne typen sverteskader er at de forekommer sammen med partikler i inneluft og SVOC («Semi Volatile Organic Compounds»), som er tungt flyktige organiske forbindelser. Ventilasjon tynner ut mengden partikler og SVOC, og bidrar dermed til redusert risiko for heksesot, har Mads Mysen, seniorforsker i Sintef uttalt til Dinside tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer