Dersom du tar en titt i hagen din nå, har det kanskje ikke begynt å spire ennå, men vårblomstringen er rett om hjørnet.
Derfor kan det være lurt å forberede seg allerede nå.
– Beskjæringstiden er nå, forteller Marianne Utengen.
Hun er gartner og fagansvarlig i Det norske hageselskap, og hun brenner for alt som gjelder hage.
Har du trær og busker i hagen, så er vekstsesongen rett rundt om hjørnet og det kan være nyttig å finne fram en liten sag eller greinsaks.
Erfaring og blikk
Først nå kan du begynne å beskjære treet.
– Her er det erfaring og blikk som gjelder, forklarer Utengen.
Du skal prøve å lage et åpent og luftig tre. Målet er at fruktene skal få plass til å utvikle seg og få mye sol.
Epler og pæretrær tåler beskjæring godt, men når det kommer til plomme- og kirsebærtrær bør man være mer forsiktig.
– Klipp aldri midt på en gren, da får man en stump. Man skal klippe helt inntil en greinvinkel, sier hun.
Etterstreb å beholde grener som har åpne vinkler mot stammen, at de peker ut og ned. Slike greiner er sterkere og vil også gi mer frukt.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger