Hagestell om våren:

er tida inne!

Dersom du har trær eller busker i hagen, er det bare å finne fram greinsaksa eller en god sag.

SESONGEN ER HER: Fram med saga! Nå er det tid for å beskjære busk og trær. Foto: Celina Stamper
SESONGEN ER HER: Fram med saga! Nå er det tid for å beskjære busk og trær. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du tar en titt i hagen din nå, har det kanskje ikke begynt å spire ennå, men vårblomstringen er rett om hjørnet.

Derfor kan det være lurt å forberede seg allerede nå.

– Beskjæringstiden er , forteller Marianne Utengen.

Hun er gartner og fagansvarlig i Det norske hageselskap, og hun brenner for alt som gjelder hage.

Har du trær og busker i hagen, så er vekstsesongen rett rundt om hjørnet og det kan være nyttig å finne fram en liten sag eller greinsaks.

Erfaring og blikk

Først nå kan du begynne å beskjære treet.

– Her er det erfaring og blikk som gjelder, forklarer Utengen.

Du skal prøve å lage et åpent og luftig tre. Målet er at fruktene skal få plass til å utvikle seg og få mye sol.

Epler og pæretrær tåler beskjæring godt, men når det kommer til plomme- og kirsebærtrær bør man være mer forsiktig.

– Klipp aldri midt på en gren, da får man en stump. Man skal klippe helt inntil en greinvinkel, sier hun.

Etterstreb å beholde grener som har åpne vinkler mot stammen, at de peker ut og ned. Slike greiner er sterkere og vil også gi mer frukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.