Nå faller istappene

Nå skinner solen, og snø og istapper smelter. Har du sørget for at boligen din er sikker?

Når solen skinner og været blir varmere, smelter istappene.  Foto: Anticimex
Når solen skinner og været blir varmere, smelter istappene. Foto: Anticimex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En rekke steder i Norge er det skummelt å ferdes gatelangs vinterstid. Monsteristapper, gjerne opptil en etasje lange, henger fra takrenner og takskjegg, og loven om tyngdekraft tilsier at de skal ned. På en eller annen måte. Rent bortsett fra at man aller helst vil unngå at en selv eller andre kommer til skade, er det også greit å vite hvem som har ansvaret for å fjerne snø og istapper før de faller ned - og også hvem som har eventuelt erstatningsansvar, dersom noen skulle komme til skade.

Ifølge Einar Frigland, advokat i Huseiernes Landsforbund, har eieren - eller eierne - av en blokk eller en bygård ansvar for å få fjernet istapper eller snø på tak, som kan være farlig for forbipasserende.

Bor du i enebolig? Skroll ned for å lese mer om dine plikter og ansvar.

- Det spiller ingen rolle om istappene henger fra noens leilighet eller fra felles loft. Det er den som eier selve bygården, enten det er et sameie, eller borettslag, som står ansvarlig, sier Frigland. Han tror det skal ekstremt mye til for at en enkelt seksjonseier skal bli holdt eneansvarlig.

Det er heller ikke bra at snøen blir liggende. Tung snø kan ødelegge konstruksjonen og forårsake store skader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer