Nå får du annonsere på finn

Det blir billigere, men mer jobb for dem som skal selge selv.

Fra første januar neste år, kan du selv selge boligen din på Finn.no. Foto: Finn.no
Fra første januar neste år, kan du selv selge boligen din på Finn.no. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken vedtok fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys en forskrift som forbyr nettportalene å stenge noen ute. Vedtaket gjelder fra 1. januar 2010. De største nettportalene, som finn, tinde og zett har allerede åpent for at privatpersoner kan selge blant annet løsøre, biler og båter, men boligannonsene har hittil vært stengt.

- Vi vil gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv og dessuten åpne for at andre aktører kan tilby folk tjenester når de vil selge boligen. Dette vil kunne føre til større konkurranse og lavere priser, noe som er til fordel både for selgere og kjøpere, sier Grande Røys i en pressemelding.

Internett er i dag kanskje den viktigste markedsplassen for kjøp og salg av boliger, og nettportalenes praksis har gjort det vanskelig for boligeierne å selge sine boliger uten å benytte tradisjonelle eiendomsformidlere, heter det videre i pressemeldingen.

Meglerne tar grep: Vil starte egen Finn-konkurrent

- Positivt, men utfordrende

Jo Gjedrem synes det er positivt at forbrukere nå selv kan annonsere for boligen sin på boligportalene.  Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerom
Jo Gjedrem synes det er positivt at forbrukere nå selv kan annonsere for boligen sin på boligportalene. Foto: Bjørn-Eivind Årtun/Forbrukerom Vis mer


I mars skrev DinSide om at fornyings- og administrasjonsdepartementet ville gå inn for at alle burde få annonsere sine boliger til salgs på nett i de samme nettportalene som meglerne benytter. Også Konkurransetilsynet har gått inn for at private burde få tilgang til Finn og Tindes boligportaler. Og i juli sluttet også Forbrukerrådet seg til dette. Forbrukerombudet er en av de aktørene som har jobbet lengst for at også privatpersoner kan avertere for boligen sin på nettportalene.

- Vi mener det er positivt at forbrukere også kan markedsføre boliger, og også i andre slike nettsteder, vi tror det er bra. Bra for konkurransen og fint at meglerne kan bli utfordret litt her også, sier Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet til DinSide.

Han peker imidlertid på at det vil være noen utfordringer knyttet til å få lagt ut all relevant informasjon, og at dette blir gjort på en ordentlig måte. For det må stilles de samme kravene til en forbruker som en megler.

Risikabelt å slippe forbrukerne løs?

Meglertriks på Finn:DinSide har flere ganger de siste årene tatt opp ulike måter eiendomsmeglere feilinformerer på finn, enten det er bevisst eller en glipp. Dette er deres fulltidsjobb, men forbausende mange tråkker feil.

DinSide: Er det ikke risikabelt å slippe forbrukerne løs?

- Jeg vil ikke bruke akkurat de ordene. Det er klart det blir en jobb å gjøre dette på en skikkelig måte, men vi tror at det skal gå an. Det som er viktig er at det blir standardisert, slik at de forbrukerne som selger er nødt til å legge ut en viss mengde informasjon, sier Gjedrem.

Forbrukerombudet har laget en norm for markedsføring av bolig sammen med meglerne. - De samme prinsippene vil gjelde dersom en forbruker selger sin egen bolig. Poenget er at kjøper skal få skikkelig og balansert informasjon.

Gjedrem kaster ballen videre til portalene: - Jeg tror det er viktig at man fra portalenes side bør lage systemer som sikrer at alle de viktige opplysningene i bransjenormen kommer med. Jeg antar at de har de samme systemene ovenfor meglere i dag - at man får ikke lagt ut annonsen dersom man ikke putter inn all sentral informasjon.

Hvor mye er boligen din verdt? Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Når det kommer til å bevisst villede kjøpere tror ikke Gjedrem dette vil være noe større problem med forbrukere enn meglere. - Jeg tror de fleste forbrukere er ordentlige mennesker, og det vil ikke være smart å selge en bolig under falske opplysninger. Da risikerer man søksmål. Vil tro at de fleste som velger å selge selv ikke vil være fristet til dette.

- Ville du hatt noen større betenkeligheter med å kjøpe bolig fra en privat annonsør enn fra en megler?

- Jeg ville jo ikke kjøpt det utelukkende basert på en annonse på finn, uansett om det er en megler eller en privatperson som selger.

Han peker på at det jo er noen forbrukere som selger privat i dag. - Så føler man at man har et lett omsettelig objekt og at man kan få god nok pris selv, er det mye penger å spare på dette. Men også selvfølgelig en betydelig jobb, påpeker han.

- Vi er positive, men det er altså sånn at det må gjøres noe med systemene, det må legges om, slik at det kan brukes fornuftig av forbrukerne. Uten en tilpasning vil det være problematisk, avslutter Gjedrem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer