Nå får du mer med på kjøpet

Liste over løsøre som skal følge med boliger som selges er oppdatert.

VEGGFAST: Veggfast innredning skal som hovedregel følge med boligen. TV-en er et unntak. Sjekk listen for flere. Foto: Colourbox.com/DinSide
VEGGFAST: Veggfast innredning skal som hovedregel følge med boligen. TV-en er et unntak. Sjekk listen for flere. Foto: Colourbox.com/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overtar du bolig etter torsdag kan det hende du får en langt bedre deal enn dem som allerede har kjøpt og overtar boligen i dag. Du slipper for eksempel å bli skuffet fordi kjøkkenet er ribbet for hvitevarer.

En ny og revidert liste over hva som skal følge med boligen ved overtakelse trer i kraft i morgen. Og ifølge denne, skal nå alle hvitevarer som er i boligen under visning følge med boligen.

- De senere års utvikling i hvitevare-produkter har medført utfordringer med å fastslå hvilke hvitevarer som er integrerte og hvilke som ikke er det. For å unngå konflikter mellom kjøper og selger har NEF endret normgivende liste over løsøre og tilbehør, slik at alle hvitevarer som var i boligen på visning skal følge med. Det er også mindre endringer om brunevarer. Det er også inntatt et nytt punkt om gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis, sier fagsjef Bodil Næssvik i Norges Eiendomsmeglerforbund i en pressemelding.

Med mindre annet er avtalt.

Full avtalefrihet

Hovedregelen er imidlertid at det er full avtalefrihet om hva som skal følge med bolig og fritidsbolig ved salg. Det hjelper altså ikke å henvise til listen under, dersom selger har spesifisert i prospektet at han skal ta med seg alle lampene. Eller den fastmonterte Montana-reolen.

- Selger må derfor gi eiendomsmegler beskjed om hva som IKKE skal følge boligen eller fritidsboligen ved salg, slik at eiendomsmegler kan ta dette med i salgsoppgaven. Før avtale inngås vil han/hun da være kjent med hva som ikke vil følge med ved salget. Formålet med endringen i løsøre– og tilbehørsliste er å redusere antall konflikter mellom kjøper og selger om hva som skal følge boligen, sier Næssvik.

På visning i helgen? Her er sjekklisten

Her er den oppdaterte listen:

 1. Heldekningstepper: uansett festemåte.
 2. Varmekilder: Ovner, kaminer og panelovner, uansett festemåte. Varmeovner på hjul medfølger likevel ikke. Dersom beboelsesrom mangler oppvarming, skal dette fremgå av salgsoppgaven.
 3. TV, radio og musikkanlegg: TV-antenner og fellesanlegg for TV, herunder parabolantenner (dersom tuneren ikke følger med må dette særskilt angis i salgsoppgaven). Veggmontert TV/flatskjerm med tilhørende festeanordning samt musikkanlegg følger likevel ikke med
 4. Baderomsinnredning: Badekar, dusjkabinett, speil, hyller, håndkle- og glassholdere samt såkalt baderomsinnredning, herunder overskap.
 5. Speilfliser, uansett festemåte.
 6. Skap:Garderobeskap, kjøkkeninnredning etc., selv om disse er løse. Vitrineskap, skjenk og lignende som ikke er en del av innredningen, følger ikke med
 7. Markiser, persienner og gardinoppheng
 8. Hvitevarer som er i boligen eller fritidsboligen ved visning.
 9. Avtrekksvifter av alle slag.
 10. Armatur: Kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte ”spotlights”, oppheng, skinner samt utelys og hagebelysning.
 11. Boligalarm (der denne er knyttet til en avtale forutsettes det at avtalen kan overdras til kjøper).
 12. Utvendige søppelkasser og eventuelt holder til disse.
 13. Planter, busker og trær som er plantet på tomten eller i fastmonterte kasser og lignende.
 14. Flaggstang og fastmontert tørkestativ
 15. Olje/parafinfat: Eventuell beholdning av parafin/fyringsolje avregnes direkte mellom partene per
  overtakelsesdato
 16. Gassbeholder til gasskomfyr og gasspeis
 17. Stige: Brannstige og lignende der dette er påbudt, jf. kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak.
 18. Feiestige der dette er påbudt, jf. kapittel 2 i Forskrift om brannforebyggende tiltak
 19. Brannslukningsapparat/brannslange og røykvarsler er påbudt, jf. Lov om brann- og eksplosjonsvern § 6 første ledd. Det er hjemmelshavers og brukers plikt å se til at utstyret forefinnes på enhver eiendom. Hvis annet ikke er uttrykkelig avtalt, skal dette derfor alltid følge med ved salg av eiendom.

Merk: Listen over løsøre og tilbehør, utarbeidet av Norges Eiendomsmeglerforbund, er normgivende og gjelder kun i tilfeller hvor annet ikke fremgår av markedsføring eller er avtalt mellom partene. Partene har i utgangspunktet full frihet til å avtale hva som skal følge med eiendommen ved salg. I henhold til avhendingsloven § 3-4 skal eiendommen, når annet ikke er avtalt, overdras med innredninger og utstyr som etter lov, forskrift eller annet offentlig vedtak skal følge med. Det samme gjelder varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller er særskilt tilpasset bygningen. Hvis det er løsøre og tilbehør selger ikke ønsker skal følge med eiendommen ved salg, må selger sørge for at dette blir formidlet til kjøper før bindende avtale inngås, for eksempel ved at opplysninger om dette tas inn i salgsoppgaven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer