Nå får du sparepærer uten kvikksølv

Nye og mer miljøvennlige sparepærer fra Megaman.

True Green-pærene fra Megaman inneholder ikke flytende kvikksølv, og selve pæren er dekket med et silikonbelegg, slik at den ikke knuser så lett. Foto: Produsenten
True Green-pærene fra Megaman inneholder ikke flytende kvikksølv, og selve pæren er dekket med et silikonbelegg, slik at den ikke knuser så lett. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sparepæren er, som navnet jo mer enn indikerer, et strømbesparende produkt. Men selv om de bidrar til å kutte strømforbruket, er de ikke nødvendigvis miljøvennlige.

Heller ikke LED-pæren er miljøvennlig, viser ny amerikansk studie.

Skadelige tungmetaller

Kvikksølv og bly fører til at sparepærer flest utgjør en fare for miljøet etter at de har gjort nytten som lyskilde. Kvikksølvet utgjør dessuten en helserisiko dersom du skulle være så uheldig å knuse en sparepære, og du anbefales å åpne vinduer og forlate rommet i minst 15 minutter, dersom dette skulle skje. Lyspærer med flytende kvikksølv utgjør også et miljø- og avfallsproblem dersom de ikke blir levert som spesialavfall.

Med de nye True Green-sparepærene fra Megaman, skal denne faren være en saga blott. Ikke bare er sparepæren fri for kvikksølv, selve pæren er dekket med et tynt silikonbelegg som skal forhindre at den knuser.

True Green-pærene skal ha en energibesparelse på inntil 80 prosent i forhold til vanlige lyspærer, ifølge importør Nortronic. Her ved daglig leder Rune Vidar Nordum. Foto: Nortronic AS
True Green-pærene skal ha en energibesparelse på inntil 80 prosent i forhold til vanlige lyspærer, ifølge importør Nortronic. Her ved daglig leder Rune Vidar Nordum. Foto: Nortronic AS Vis mer


– Det åpenbart unike med disse sparepærene er at de ikke inneholder flytende kvikksølv. Dette fjerner faren for giftige utslipp dersom pæren knuses, sier daglig leder for Nortronic AS, Rune Vidar Nordum, som er distributør av Megaman lyspærer i Norge, i en pressemelding.

Megamans miljøvennlige teknologi skal være fordelaktig for alle som er involvert i produksjon, bruk og avfallshåndtering av lyspærer.

Les også: Dyre sparepærer er ikke bedre enn billige

Knuseforsikring

Det er ikke bare kvikksølvet som er kuttet ut. Både loddingen og glasset på True Green-pærene er produsert uten bly.

– I tillegg er Megamanpærene dekket med et silikonbelegg som forhindrer at glass og andre stoffer sprer seg dersom pæren skulle knuses. Dette fører til dobbel sikkerhet for forbrukeren, sier Nordum.

Hva gjør du om sparepæren knuser?

Ordniære sparepærer, CLF (kompaktlysrør), inneholder kvikksølv og kan være helsefarlige når de knuser

Les mer: Råd når det går galt


Megamans sparepærer har 15.000 timers levetid og tåler inntil 600.000 tenninger.

Det blir spennende å se om pærene holder det de lover. Megamans pærer skåret svært lavt da det danske forbrukermagasinet Tænk testet sparepærer i 2009, og noen modeller kom dårligst ut da det svenske testlaboratoriet Testfakta sjekket merkingen av sparepærer. Men i en nyere dansk test ble noen av pærene trukket frem som gode eksempler på sparepærer som holder på lysstyrken over tid.

Hvor ille er det egentlig? Grønn hverdag har sett nærmere på sju ulike påstander om sparepærer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer