Nå får Riks-TV-abonnentene mer svensk og dansk TV

Men bare over internett.

MER SVENSK OG DANSK: Informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV viser fram SMART-boksen du trenger for å ta i mot de nye nettkanalene. Foto: TORE NESET
MER SVENSK OG DANSK: Informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV viser fram SMART-boksen du trenger for å ta i mot de nye nettkanalene. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) rundt 40.000 svenske og 20.000 danske statsborgere som bor fast her i landet.

Disse vil naturlig nok gjerne følge med på TV-nyhetene hjemmefra eller kose seg med underholdning og debatt fra hjemlige trakter.

Både Get, Canal Digital, Altibox og andre kabelselskaper har allerede svenske og danske kanaler som tilbud. De svenske ligger gjerne i basis-pakka, mens de danske ofte tilbys som valgfrie kanaler.

Nå vil også de som har Riks-TV få danske og svenske kanaler. Men bare via internett. Kanalene vil altså ikke bli lagt inn som en del av det ordinære TV-tilbudet som kommer via bakkenettet med antenne.

LES OGSÅ: Dette trenger du for å se RiksTV

Trenger SMART-boks

Fra før av har RiksTV Svensk TV1 med i grunnpannen (RiksPakken). Nå kommer også svensk TV2, svensk TV 4, DR1, DR2 og dansk TV 2 med, men altså bare via nett.

KREVES:Rundt 100.000 av RiksTVs abonneneter har denne boksen. Foto: RIKSTV
KREVES:Rundt 100.000 av RiksTVs abonneneter har denne boksen. Foto: RIKSTV Vis mer


Også Matkanalen, MTV, BBC Earth, Nickelodeon og Nick Jr. er nå lagt inn som nettkanaler.

Informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth i RiksTV innrømmer at de som har hytte i områder der det verken finnes bredbånd via kabel eller godt nok mobilnett til å bruke internett ikke vil få glede av de nye nettkanalene.

- For å se dem må du har en SMART-boks. Men da vil de nye kanalene legge seg inn i kanalpakka. Det er ingen forskjell om signalet kommer fra internett eller bakkenett, sier Gjelseth til Dinside.

LES OGSÅ: RiksTV med NRK-app i dekoderen

Nordmenn ønsker seg dansk og svensk

For 40-50 år siden foretrakk mange nordmenn svensk TV framfor norsk fordi programmene var bedre og mer variert. Svenskeantennene grodde opp overalt der det var mulig å ta å ta inn signaler fra nabolandet.

I dag er det ikke lenger slik. Tilbudet av norskspråklige kanaler er stort, og strømmekanaler som Netflix og HBO blir en stadig større del av av TV-vanene våre.

Gjelseth mener vi nå opplever en økt interesse for nabolandenes TV igjen.

- Det er ikke bare folk fra nabolandene våre som etterspør de svenske og danske kanalene. Mange nordmenn vil også se dem. Spesielt er det mange som spør etter svensk TV 2 og TV4. Og de som ferierer på Sørlandet kan jo allerede ta inn dansk TV om værforholdene tillater det.

GLEDER SEG: Sveriges ambassadør Axel Wernhoff håper at TV-tilbudet skal føre nordmenn og svensker enda nærmere hverandre. Foto: CHRISTIAN LAGAARD/DET KONGELIGE HOFF/NTB SCANPIX
GLEDER SEG: Sveriges ambassadør Axel Wernhoff håper at TV-tilbudet skal føre nordmenn og svensker enda nærmere hverandre. Foto: CHRISTIAN LAGAARD/DET KONGELIGE HOFF/NTB SCANPIX Vis mer


Vi er glad på manges vegne at vi har klart.
Sveriges ambassadør i Norge, Axel Wernhoff, er glad for at RiksTVs kunder nå får muligheten til å se flere svenske kanaler.

- Det er verdifullt at vi i Norden gis mulighet til å se på hverandres TV-kanaler. Vi får en økt kunnskap om, og forståelse for hverandre. Forhåpentligvis kommer vi også på denne måten nærmere hverandre, sier han via en pressemelding fra RiksTV.

LES OGSÅ: Har du fått med deg RiksTVs nye funksjoner?

Også på nettbrett og mobil

Om lag 100.000 av RiksTVs rundt 277 600 abonnenter har SMART-boks og dermed muligheten til få inn de nye nettkanalene.

OGSÅ PÅ APP: I likhet med mange andre lar også RiksTV deg se TV på mobil eller nettbrett innenfor Norges grenser. Foto: RIKSTV
OGSÅ PÅ APP: I likhet med mange andre lar også RiksTV deg se TV på mobil eller nettbrett innenfor Norges grenser. Foto: RIKSTV Vis mer


Disse kundene har også mulighet til å se både gamle og nye kanaler på nettbrett og mobil via RiksTVs app.

Dette gjelder imidlertid bare innenfor landets grenser. Som med andre TV-leverandører gjelder RiksTVs avtaler med TV-kanalene bare Norge.

Ifølge informasjonssjef Jens-Petter Gjelseth er det også rettighetsproblematikk som er årsaken til at RiksTV først nå kan tilby flere nordiske kanaler enn svensk TV1.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer