Nå forsvinner 60-wattspæren også

Se hva du bør velge i stedet for.

Neste uke er det slutt for 60-wattspæren i Europa. Foto: Colourbox.com
Neste uke er det slutt for 60-wattspæren i Europa. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag neste uke, 1. september 2011, stanser også produksjonen av 60 w glødepærer i EU. Produksjonen av glødelamper har gradvis blitt trappet ned i Europa. I 2008 stoppet produksjonen av 125-wattspærer og i 2009 100-wattspærer. I tillegg ble frostete og perlemorslamper tatt av markedet. Så forsvant 75-wattspærene, og i år er det altså 60-wattspærene som forsvinner. Og plutselig angår det forbrukerne i langt større grad.

Se også: Test av sparepærer

Hva skal du velge i stedet?

Finnes det gode alternativer?


Her er ekspertenes råd til hva du bør gjøre når den siste glødelampen går.


Alternativene til glødelampene har etter hvert blitt mange. Men det er ennå ikke full enighet om det har kommet noen fullgod erstatning på markedet.

De tradisjonelle sparepærene, også kalt CFC, byr på lang levetid og relativt store besparelser. Det er imidlertid et par ulemper som trekker ned: De avgir et til tider grelt lys, de har gjerne lang oppstartstid, mange fusker i kaldt vær, og ikke alle kan dimmes. I tillegg inneholder de kvikksølv, så dersom du knuser en, må du forlate rommet så fort som mulig. Med mindre du har valgt en av de så godt som uknuselige pærene fra Megaman uten kvikksølv.

Halogenpærer er den lyskilden som gir tilnærmet likt lys som glødelampen, men er også langt mindre energivennlig enn alternativene. I tillegg lover produsentene langt større besparelser enn de kan holde.

Les mer: Halogenpærer er større strømsluk enn du tror

LED-pærene er vel det som etter hvert seiler opp som et av de beste alternativene. De er svært energivennlige og varer lenge, og etter noen år med pærer som har avgitt et næmest blålig lys, begynner produsentene å komme på banen med varmere toner, som minner om glødelampen. LED-belysning har også den fordelen at du kan få dem i alle regnbuens farger. Eller 16. Prisen på LED-pærene er imidlertid stiv, så selv om de varer lenge, er det mange som vegrer for å kjøpe. Og så viser det seg at de ikke er så miljøvennlige likevel.

Les mer om LED-lamper

Løp og kjøp?

Er du blant dem som ikke klarer å forestille deg at du vil være like fornøyd med noen av alternativene, anbefaler vi en tur på butikken. Ifølge den danske nettavisen fpn.dk hamstrer nå danskene 60-wattspærer, og butikkhyllene tømmes fort. Det er kanskje ikke så rart. For i motsetning til 75- og 100-wattspærene har 60-wattspæren vært populær på privatmarkedet.

DinSide har vært innom en rekke dagligvareforretninger i Oslo sentrum, men her ser det ikke ut til å være noen særlig kamp om lyspærene ennå. Når det er sagt, er de viet langt mindre plass nå enn de mer miljøvennlige alternativene. Er du avhengig av 60-wattsglødelamper anbefaler vi imidlertid å gå i butikken og hamstre nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer