Nå forsvinner 60-wattspæren også

Se hva du bør velge i stedet for.

Neste uke er det slutt for 60-wattspæren i Europa. Foto: Colourbox.com
Neste uke er det slutt for 60-wattspæren i Europa. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag neste uke, 1. september 2011, stanser også produksjonen av 60 w glødepærer i EU. Produksjonen av glødelamper har gradvis blitt trappet ned i Europa. I 2008 stoppet produksjonen av 125-wattspærer og i 2009 100-wattspærer. I tillegg ble frostete og perlemorslamper tatt av markedet. Så forsvant 75-wattspærene, og i år er det altså 60-wattspærene som forsvinner. Og plutselig angår det forbrukerne i langt større grad.

Se også: Test av sparepærer

Hva skal du velge i stedet?

Alternativene til glødelampene har etter hvert blitt mange. Men det er ennå ikke full enighet om det har kommet noen fullgod erstatning på markedet.

De tradisjonelle sparepærene, også kalt CFC, byr på lang levetid og relativt store besparelser. Det er imidlertid et par ulemper som trekker ned: De avgir et til tider grelt lys, de har gjerne lang oppstartstid, mange fusker i kaldt vær, og ikke alle kan dimmes. I tillegg inneholder de kvikksølv, så dersom du knuser en, må du forlate rommet så fort som mulig. Med mindre du har valgt en av de så godt som uknuselige pærene fra Megaman uten kvikksølv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer