Nå forsvinner også disse lyspærene

Strammer inn lyspæreforbudet.

Nå er det ikke lenger tillatt å selge glødelamper på 75 watt og over i EU-landene. Og Norge. Foto: Colourbox.com
Nå er det ikke lenger tillatt å selge glødelamper på 75 watt og over i EU-landene. Og Norge. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går, første september, strammet EU inn lyspæreforbudet ytterligere. Nå er det forbudt både å produsere og importere glødelamper som er 75 watt eller sterkere på det europeiske markedet, og Norge følger etter.

Dette er et ledd i utfasingen av glødelamper fra det europeiske markedet. I 2008 ble det forbudt å produsere 125 wattspærer, i fjor ble 100 wattspærer samt matte glødelamper forbudt. Merk at det fortsatt er lov til å selge varer som butikkene har i hyllene, men når hyller og lager er tomme, er det slutt.

Får de dårligste pærene

Ifølge Forbrukerinspektørene (FBI) risikerer Norge å bli dumpingplass for billige sparepærer med dårlig kvalitet som europeere ikke vil ha.

- Norske myndigheter har sovet i timen, sier administrerende direktør Petter N. Haug i kunnskapssenteret Lyskultur til FBI. Han etterlyser kontroll- og godkjenningsordninger for halogenpærer, LED-lys og ordinære sparepærer, slik det er i EU-landene.

Disse lyspærene bør du velge

Det danske forbrukermagasinet Tænk har oppdatert sin test av sparepærer, og konklusjonen er gledelig. For tidligere har kvaliteten vært så dårlig at ikke en eneste en har kunnet få "best i test"-stempel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer