Nå fylles returpunktene med hvitevarer

Mange nordmenn bruker ferien på å kvitte seg med gamle hvitevarer.

GODT BESØKT:  Skal du levere inn gamle hvitevarer ved en av elektronikkbutikkens returstasjoner i sommer, vil du mest sannsynlig møte på mange andre i samme ærend.  Foto: Knut Erik Knudsen / NTB scanpix
GODT BESØKT: Skal du levere inn gamle hvitevarer ved en av elektronikkbutikkens returstasjoner i sommer, vil du mest sannsynlig møte på mange andre i samme ærend. Foto: Knut Erik Knudsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en gammel vaskemaskin eller et gammelt kjøleskap stående som du har planer om å kvitte deg med i løpet av sommeren?

Da er du ikke alene. Ifølge Elkjøp går vi nå inn i høysesongen for utskiftning av hvitevarer. Men vet du hvor du kan kvitte deg med hvitevarene du ikke trenger lenger?

LES OGSÅ: Slik fjerner du vond lukt fra kjøleskapet

God økonomi og ferie

Kommunikasjonssjef i Elkjøp, Øystein Schmidt, tror mer ferie og fritid i juli gjør at folk benytter anledningen til bytte ut og oppgradere hvitevarene sine.

- I tillegg er det vel ikke usannsynlig at utbetaling av feriepenger kan ha noe med saken å gjøre, legger han til.

-Vi merker økningen på to punkter. Det første er at pågangen i butikkene våre er mye større nå, og det andre er at pågangen hos våre gjenvinningsstasjoner er mye høyere i juli, forteller han videre.

Schmidt informerer også om at de opplever spesielt stor interesse for kjøleskap i sommer.

- Nye oppbevaringsløsninger i kjøleskapene gjør at forbrukeren er i stand til å ta vare på maten lenger og spare penger. Dette gjør folk nysgjerrige, sier han.

LES OGSÅ: Vaskemaskinen med to dører

Skal du bytte hvitevarer i sommer? (Avsluttet)
Nei, ferie er ferie.(70%) 300
Ja, det er nå jeg har tid og penger.(22%) 96
Ja, hvis finværet uteblir.(7%) 31
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Gratis for alle

- Vi tar imot alt vi selger i våre butikker til stasjonene våre. Du er heller ikke nødt til å ha kjøpt produktet i vår butikk, sier Helge Åmotsbakken, miljødirektør i Elkjøp.

Det er gratis å levere elektrisk avfall til oppsamlingsplassene utenfor de 100 Elkjøp- og Lefdal-butikkene i Norge. Åmotsbakken forklarer at kostnadene som er knyttet til gjenvinningstasjonene allerede er finansiert av kundene.

- Det er medberegnet et miljøgebyr i prisen på varene vi selger i butikkene våre. Vi har også noen inntekter fra resirkulerte produkter.

Ifølge Åmotsbakken innehar Elkjøp verdensrekorden i butikkinnsamling av elektrisk avfall, som ligger på 18 000 tonn i løpet av et år.

Det finnes også flere andre gjenbruksstasjoner hvor du kan levere elektriske artikler du vil kvitte deg med. Mange av disse har varierende priser og åpningstider, mens det hos Elkjøp er åpent hele døgnet.

Her kan du se hvor du finner leveringssteder i ditt område, og deres åpningstider.

Husk å sjekke gebyr

Sliter du med å få levert hvitevarene dine til gjenvinningsspunktene, finnes det flere alternativ til transport.

Du kan for eksempel legge ut leveringsjobben på Mittanbud eller Finn.

Hvis ikke dette ikke er en mulighet for deg, tilbyr de fleste elektronikkbutikkene som tar imot elektrisk avfall å ta med seg de gamle hvitevarene når de leverer nye varer. I så fall er det lurt å sjekke med butikken hva gebyret for dette er før du bestiller tjenesten.

LES OGSÅ: Mener Elkjøp og SIBA selger FM-radioer ulovlig

Fraktes til Øst-Europa?

De rause åpningstidene byr derimot på andre problemer. Til tross for flere ulike sikkerhetstiltak, innrømmer miljødirektøren at tyveri er et problem.

- Vi har prøvd å begrense dette ved å hente produktene oftere, sette opp overvåkningsutstyr, sette opp skilt på flere ulike språk og ved å sperre dørene på containerne med betongklosser, sier han.

- Så lenge det er åpne landegrenser, vil det alltid være slik kriminalitet. Vi vet at produkter blir smuglet ut av landet til Øst-Europa, sier han.

Fra kjøleskap til Mitsubishi

Når du har levert dine gamle hvitevarer til en av miljøstasjonene, blir de fraktet til gjenvinningsfabrikken, Revac.

- Der blir miljøfarlige komponenter som bly, bromider og freongass skilt ut som spesialavfall, mens verdifulle stoffer som jern, aluminium og kobber blir fragmentert i knusemaskiner, forklarer han, og legger entusiastisk til at aluminium fra norske kjøleskap har blitt brukt til å lage biler for bilmerket Mitsubishi i Japan.

LES OGSÅ: Kan komme krav til at produkter må være lettere å reparere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer