Nå haster det

Dette må gjøres innen 15. februar.

MÅLING: Har man planer om å måle egen bolig, bør man gjøre det nå. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MÅLING: Har man planer om å måle egen bolig, bør man gjøre det nå. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi nærmer oss slutten av «radonsesongen», og det er på tide å foreta en radonmåling hjemme om du ikke har gjort det.

DinSide har vært i kontakt med Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) som informerer om at radon skal måles mellom midten av oktober og midten av april, og at målingen må foregå over et tidsrom på minst to måneder.

- Radonkonsentrasjonen i inneluft varierer naturlig fra dag til dag og fra uke til uke, og variasjonene kan være store. For å fange opp disse naturlige variasjonene er det nødvendig å gjøre en langtidsmåling på minst to måneder, forteller Maria Larsson, seniorrådgiver i DSA, til DinSide.

RADON: Det anbefales at man sjekker radonnivået i boligen sin, vi forklarer hvorfor og hvordan det gjøres. Video: Kristi Østvang / Storyblocks. Vis mer

Nå haster det

Larsson informerer om at en kortere måling er mer usikker, og at radonkonsentrasjonen er mest stabil i vintersesongen.

- Etter at langtidsmålingen er gjennomført, beregnes det en årsmiddelverdi, som er gjennomsnittlig radonkonsentrasjon over et helt år. Det er årsmiddelverdien som er utgangspunktet for vurdering av tiltak.

Hun fortsetter:

- Vi gjør oppmerksom på at målesesongen snart er over for denne gang. Det er for seint å starte en måling etter 15. februar. Da rekker man ikke å måle i to måneder i den riktige tidsperioden.

Hvis man ikke starter en måling før midten av februar, oppfordres alle til å vente til neste målesesong.

- Avgir stråling

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt.

- Radon er en usynlig og luktfri radioaktiv gass, og du har ikke mulighet til å merke om den er til stede. Basert på undersøkelser og tidligere anslag er det beregnet at et sted mellom 400 000 og 450 000 boliger har et radonnivå høyere enn tiltaksgrensen, mens 150 000 boliger har radonnivåer over grenseverdien.

Larsson trekker fram at radon i inneluft øker risikoen for lungekreft, og at risikoøkningen bestemmes av hvor lang tid man utsettes for radon og hvor høyt radonnivået er.

- Det er anslått at radon i boliger medvirker til rundt 300 lungekreftdødsfall årlig i Norge. Størst er risikoen for de som aktivt røyker eller har røykt. Risikoen ved radoneksponering er nemlig rundt 25 ganger større for røykere enn for personer som aldri har røykt.

- Radon avgir stråling. Denne strålingen (alfastråling) stoppes lett i luft og trenger for eksempel ikke gjennom hudoverflaten. Lunger og luftveier er derimot utsatt. Når du puster inn luft som inneholder radon, vil strålingen kunne gi skader på cellene der. Dette øker risikoen for å utvikle lungekreft seinere i livet.

Slik gjør du det

DSA trekker fram at det både er enkelt og rimelig å male radon. Man kan enten måle med sporfilm eller et elektronisk måleapparat.

- Du bestiller og plasserer ut måleutstyret selv. Det skal måles i minst to oppholdsrom i boligen, for eksempel stue og soverom. Har boligen flere etasjer, måler du i minst ett oppholdsrom i hver etasje, sier Larsson.

Hun legger også til at leiligheter i boligblokker som ligger fra og med tredje etasje over bakkenivå, vanligvis ikke trenger å måles.

Her får du all informasjon om hvordan man måler radon i egen bolig, mens her finner du radonkartet som viser hvilke områder som er mer og mindre utsatt for det radioaktive stoffet.