Nå kan de resirkuleres

Men norske forbrukere må fortsatt vente på en enkel ordning.

Nespressokaffe er godt og enkelt, men mange reagerer på at det blir så mye søppel. Foto: Per Ervland
Nespressokaffe er godt og enkelt, men mange reagerer på at det blir så mye søppel. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da vi testet kapselkaffemaskiner et par år tilbake ble Nespressos Citiz-maskin kåret til testens vinner. Salget av kapselkaffemaskiner har eksplodert de siste årene, og Nespresso har den største andelen av markedet.

Selv om det er enkelt og godt, er det imidlertid ett tilbakevendende ankepunkt mot de populære kaffemaskinene: Avfall. Det finnes ingen gode resirkuleringsordninger for kapslene. Men ifølge Kristen A. Hovland, administrerende direktør i Nespresso i Norden, jobber firmaet hardt med å få dette på plass.

- Resirkulering av brukte Nespressokapsler er et viktig område for oss, som vi har jobbet med i flere år, sier Hovland til DinSide.

I dag har Nespresso resirkuleringssystemer i en rekke land, det startet i Sveits, og det siste som er på plass er et retursystem til Nespresso Club-medlemmer i Storbritannia. Kundene kan bestille egne poser de kan legge de brukte kapslene i, og de blir hentet i forbindelse med at kundene bestiller mer kaffe, melder det britiske forbrukermagasinet Which.

Gjør det selv og spar tusener: Se hvor mye du kan spare på kaffen

Vanskelige gjenvinningsordninger

Synes du dette høres klønete ut? I Sverige har Nespresso inngått en avtale med Grønnpunkt Sverige og Forpacknings- og Tidningsinnsamlingen om at brukte kapsler kan leveres inn med annet metall på 5.800 innsamlingsstasjoner over hele Sverige. Kapslene leveres som de er, man trenger ikke åpne dem og ta ut kaffegruten.

- I Norge har vi også jobbet en stund med å få på plass et slikt system, og målet er å få samme ordning som i Sverige. Det vil si at vi går inn i det nasjonale resirkuleringssystemet for glass og metall, disse containerne som står plassert rundt omkring, forteller Hovland.

Det er imidlertid én liten hake: De vanligste norske gjenvinningsstasjonene har ikke egne containere for metall, det legges i med glasset, og det er problematisk å skille ut så små enheter, ifølge Hovland.

Selskapet har rådført seg med milijøkonsulenter, analytikere og Grønnpunkt Norge, men i Norge så er det fortsatt noen utfordringer med å få ordningen på plass fordi vi ikke skiller glass og metall i disse gjenbrukscontainerne, og små metalldeler med organisk materiale kan by på problemer.

- Vi legger mye energi i å forsøke å løse dette sammen med de som jo har anleggene, for å kunne sørge for ordninger på anlegg slik at vi kan få skilt dette ut. Så fort vi har klart å finne frem en løsning på dette, ser det lyst ut for at vi kan få innpass i den nasjonale gjenvinningsordningen.

Skulle ikke dette komme på plass,forsikrer Hovland oss om at de vil jobbe mot å etablere en egen ordning, for eksempel slik det er i Storbritannia.

Mat, plast, papir, metall og restavfall i én bøtte? Slik får du orden i søppelet

Gjør det selv - i dag

Det finnes imidlertid en løsning for deg som ønsker å resirkulere kapslene. Da må du åpne kapselen, legge kaffen med organisk avfall og aluminiumskapselen sammen med metall. Organisk avfall kaster du i den grønne posen, mens kapselen må du levere på en litt større miljøstasjon der de har egne beholdere for metall. Kaster du den sammen med flasker, risikerer du at den ikke blir fanget opp, ifølge Hovland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer