Nå kan de starte boligjakten

Det er slett ikke umulig å få lån i norske banker.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da huseieren satte opp husleien til familien på fire, tok Catrin (35) kontakt med DinSide for å søke råd. Hun og samboeren ønsket å kjøpe bolig, men var usikre på om det ville la seg gjøre med en fulltidsstudent og to små barn i husholdningen.

- Jeg studerer psykologi og har tre år igjen av studiet. Derfor var jeg spent på om vi ville få lån. Samtidig betaler vi jo like mye i leie i dag som det vi vil betale i lån og avdrag på det lånet vi tar opp, sier Catrin.

Nå får den glade familien lån i DnB NOR, og det var slett ikke så vanskelig som Catrin hadde fryktet.

- At bankene ikke låner ut penger, stemmer ikke for vår del. Vi gir fortsatt lån – og også mellomfinansiering og førstehjemslån, sier Frode Martinsen, finansrådgiver i DnB NOR.

Han har behandlet familiens lånesøknad og gitt dem grønt lys for å kjøpe en bolig for inntil 1,8 millioner kroner.

Eie eller leie bolig? Prøv vår kalkulator

Skaffet medlåntaker

- Catrins studieforhold gjorde at de måtte ha hjelp av en tredjepart, en medlåntaker. Hvis det hadde vært snakk om bare måneder til hun var ferdig studert, kunne saken vært en annen, sier Martinsen.

Catrins far steppet dermed inn som en tredje medlåntaker.

- Jeg synes det var litt vanskelig å spørre, men nå er jeg heldig som har foreldre som stiller opp. Jeg hadde håpet at det ikke var nødvendig, men det løste seg heldigvis for oss, sier Catrin.

Fravær av egenkapital var også et ekstra hinder for Kåre og Catrin. Mange har ikke oppsparte midler å putte inn i bunnen.

- Det er ikke uvanlig at vi ber om at kundene må stille minimum 10 prosent egenkapital i kontanter eller tilleggssikkerhet, forklarer Martinsen.

Dermed ble også Catrins fars leilighet stilt som sikkerhet for lånet.

- Kundeforhold betyr noe

Kåre og Catrin valgte først å henvende seg til DnB NOR av flere årsaker. For det første har både Kåres arbeidsgiver og Psykologiforeningen avtale med banken om gode betingelser. For det andre hadde Kåre og Catrin allerede et kundeforhold i banken.

- At kundeforhold ikke betyr noe, er ikke tilfelle i DnB NOR. Vi ser først på betjeningsevne og sikkerhet, men i tvilstilfeller kan kundeforhold være det som avgjør om kunden får lån. Har du et godt kundeforhold, kan du få et ja i stedet for et nei. Vi verdsetter langsiktige kundeforhold. Da kjenner vi kunden og vet hva de står for, sier Martinsen.

Hvor mye kan DU låne? Regn ut her

- Må kaste seg ut i det

- Jeg må innrømme at jeg synes dette med boliglån virket både vanskelig og urealistisk, men det gikk jo fint da jeg først kom i gang. Det er ingen grunn til å tro at det skal bli så vanskelig å få det til, har Catrin erfart.

Hun begynte med å skaffe seg en oversikt over hva bankene trenger av dokumentasjon og skjønner at bankene er ganske imøtekommende når man bare setter i gang. Likevel ser Catrin at det kan være vanskelig for nyetablerte å komme seg inn på boligmarkedet.

- De som har foreldre med god økonomi, de får muligheter. Men hvis man ikke er så heldig, så er det mye vanskeligere. Det er fortsatt dyrt å være fattig, og det synes jeg er litt trist, sier Catrin.

Kom i gang

  • Regn ut hvor stort boliglån du har råd til å betjene. Husk å ta høyde for renteøkning. Vi har nylig hatt utlånsrenter på over 8 prosent.
  • Samle inn dokumentasjon som banken trenger: hovedinnktekt, biinntekter, annen gjeld (studielån, billån etc.), arbeidsforhold etc.
  • Kan foreldre hjelpe? Dette er ofte løsningen for deg uten egenkapital. Foreldre kan stille sikkerhet i egen bolig, og de kan også oppføres som medlåntakere dersom dette er nødvendig.
  • Har du spart i BSU? Dette er penger som kan brukes som egenkapital, og bankene vurderer gode sparere positivt.
  • Hvor mye trenger du? Husk å ta høyde for omkostninger og eventuelle utgifter til oppussing og inventar.

  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer