Nå kan det bli dyrere nettleie

Nettleien kan bli dyrere for deg som trekker mye strøm på kort tid, kontra deg som sprer strømforbruket over lengre tid.

DYRERE Å LADE RASKT: Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å endre nettleien. En av modellene de skisserer vil straffe de som bruker mye strøm på én gang: Det vil for eksempel være dyrere om du har utstyr for det hjemme og lader bilen raskt på kortere tid (semi-hurtiglading e.l.), enn om du lader den med lavere effekt over flere timer. Foto: ALL OVER PRESS
DYRERE Å LADE RASKT: Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker å endre nettleien. En av modellene de skisserer vil straffe de som bruker mye strøm på én gang: Det vil for eksempel være dyrere om du har utstyr for det hjemme og lader bilen raskt på kortere tid (semi-hurtiglading e.l.), enn om du lader den med lavere effekt over flere timer. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsker at nettleien skal gjenspeile belastningen som hver enkelt strømkunde påfører nettet. De vurderer derfor om kostnadene skal fordeles annerledes enn i dag, slik at det blir dyrere å bruke mye strøm på en gang, og mer lønnsomt å redusere effektuttaket.

De har sendt et forslag ut på høring, hvor de skisserer flere modeller for hvordan dette kan løses.

Én av modellene er at du som bruker mye strøm på én gang, skal måtte betale mer i nettleie enn andre som sprer strømforbruket over lenger tid.

Les også: Dette betaler du gjennom strømregningen

Belaster du nettet mer enn naboen?

Målet er at man med dette kan spare strømnettet for høy belastning, og dermed spare samfunnet for investeringer i nytt strømnett.

- Strømnettet må dimensjoneres slik at alle får nok strøm, selv når forbruket er på sitt høyeste. Strømkunder som har et høyt effektuttak, det vil si bruker mye strøm på en gang, belaster nettet mer enn kunder som sprer strømforbruket ut i tid. Vi vurderer nå om nettleien bør utformes slik at den i større grad enn i dag reflekterer hvordan ulike forbruksmønstre påvirker nettselskapenes kostnader, sier Ove Flataker, avdelingsdirektør i NVE, i en pressemelding.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer