Nå kan dette bli billigere

EUs nye økodesignforskrift kan få en gledelig bieffekt.

Økodesigndirektivet ser ikke bare på hvor mye strøm produkter skal bruke, men også hvor mye som kreves i produksjonen. Resultatet kan bli rimeligere produkter for deg. Foto: Produsentene
Økodesigndirektivet ser ikke bare på hvor mye strøm produkter skal bruke, men også hvor mye som kreves i produksjonen. Resultatet kan bli rimeligere produkter for deg. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mars i år er det forbudt å produsere og importere forbrukerelektronikk, IKT-utstyr, belysning og hvitevarer som ikke oppfyller minimumskrav til energieffektivitet, til EØS-markedet.

Det er EUs nye forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften) som stiller krav til strømforbruk. Og Norge, som en del av EØS, er raskt ute med å innføre EU-direktivet.

Les også: Dingsene som kutter strømregningen

Ingen umiddelbar endring

Målet med den nye økodesignforskriften er, ifølge Kirsti Hind Fagerlund, seniorrådgiver i NVE, at energirelaterte produkter skal utformes slik at de blir mer miljøvennlige.

For å være sikker på at et produkt oppfyller kravene, kan forbrukerne se etter CE-merket. NVE


– Produsentene pålegges å utforme produktene på en slik måte at miljøbelastningen under produksjon, drift og endelig skroting reduseres, sier Fagerlund til DinSide.

Økodesigndirektivet kan imidlertid ha en svært gledelig bieffekt: Priskutt på driftsutgifter.

- Nå kan jeg ikke si noe om hva som vil skje med prisene på produktene, men mer energieffektive produkter gir lavere energibruk og dermed lavere driftskostnader når produktet er i bruk, avslutter Fagerlund.

Ikke umiddelbare endringer

Den nye forskriften vil imidlertid ikke føre til drastiske endringer over natten.

- Når forbrukeren handler, vil han ikke se noe direkte, men det kan ha andre utslag etter hvert, ved at enkelte produkter fases ut fordi de har en miljøbelastning som er uakseptabel. Produkter som allerede finnes på lager i Norge, kan selges ut.

Dette gjelder for eksempel glødepæren, der mesteparten av energien går til varme og ikke til lys, forklarer Fagerlund: - Forbrukeren vil oppleve at det er vanskelig å få tak i matte glødepærer, og klare glødepærer i enkelte wattstyrker.

Disse produktgruppene berøres:

 • elektriske og elektroniske husholdningsapparater og kontorutstyr med hensyn til energibruk i hviletilstand og avslått tilstand
 • enkle digitale dekodere
 • ikke-retningsbestemte husholdningslamper
 • lysrør uten innebygd strømbegrenser, høyintensive utladningslamper og

  strømbegrensere og lysarmaturer som kan drive slike lamper eksterne strømkilders forbruk i ubelastet tilstand og til deres gjennomsnittlige virkningsgrad i aktiv tilstand
 • elektriske motorer (virkningsdato 16. juni 2011)
 • frittstående sirkulasjonspumper uten pakkboks og produktintegrerte sirkulasjonspumper uten pakkboks (virkningsdato 1. januar 2013)
 • fjernsyn
 • kjøleinnretninger til husholdningsbruk


I tillegg pågår et arbeid i EU med å fastsette krav til varmtvannsberedere, og det er foreslått å forby elektriske varmtvannsberedere på 200 liter eller mer. Dette vil kunne vedtas i EU løpet av våren og deretter vil de behandles av EØS-komiteen før de kan innføres i den norske økodesignforskriften.

Ifølge Fagerlund er det ikke flere konkrete forbud i dag, men hva som kommer fremover er usikkert.

- Det er mulig at det kommer bestemmelser som kan medføre at flere produkter kan fases ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer