Nå kan dette bli billigere

EUs nye økodesignforskrift kan få en gledelig bieffekt.

Økodesigndirektivet ser ikke bare på hvor mye strøm produkter skal bruke, men også hvor mye som kreves i produksjonen. Resultatet kan bli rimeligere produkter for deg.  Foto: Produsentene
Økodesigndirektivet ser ikke bare på hvor mye strøm produkter skal bruke, men også hvor mye som kreves i produksjonen. Resultatet kan bli rimeligere produkter for deg. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mars i år er det forbudt å produsere og importere forbrukerelektronikk, IKT-utstyr, belysning og hvitevarer som ikke oppfyller minimumskrav til energieffektivitet, til EØS-markedet.

Det er EUs nye forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften) som stiller krav til strømforbruk. Og Norge, som en del av EØS, er raskt ute med å innføre EU-direktivet.

Les også: Dingsene som kutter strømregningen

Ingen umiddelbar endring

Målet med den nye økodesignforskriften er, ifølge Kirsti Hind Fagerlund, seniorrådgiver i NVE, at energirelaterte produkter skal utformes slik at de blir mer miljøvennlige.

– Produsentene pålegges å utforme produktene på en slik måte at miljøbelastningen under produksjon, drift og endelig skroting reduseres, sier Fagerlund til DinSide.

Økodesigndirektivet kan imidlertid ha en svært gledelig bieffekt: Priskutt på driftsutgifter.

- Nå kan jeg ikke si noe om hva som vil skje med prisene på produktene, men mer energieffektive produkter gir lavere energibruk og dermed lavere driftskostnader når produktet er i bruk, avslutter Fagerlund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer